Talent.me: colporteur zonder waarde

Logotype Talent.me Na BranchOut en BeKnown is er ook al enige tijd Talent.me. Inderdaad, het aantal apps dat krampachtig probeert het succes van LinkedIn naar Facebook te kopieren, is behoorlijk. Waarbij Talent.me een opvallende feature heeft die zowel BranchOut als BeKnown recent zijn verloren: de LinkedIn API. Jawel, via Talent.me kan je jouw LinkedIn profiel (nog) naar Facebook kopieren… De vraag is hoe lang dat nog gaat duren.

Net als BranchOut is ook Talent.me een pure-play, dit in tegenstelling tot BeKnown waar vacaturesite Monster achter zit. Voor Talent.me betekent dit de enorme uitdaging om Facebook gebruikers bekend te maken met hun diensten; wat betekent dat de app natuurlijk de beproefde ‘viral’ strategie toepast. In extreme vorm…

De homepage
Dit is de app homepage van Talent.me op Facebook:

Talent.me | homepage app 

Drie dikke beloftes; career networking on Facebook, Get Endorsed for what you do best en use your professional network to grow professionally. Waarbij ik vooral die laatste belofte intrigerend vind…

Dit heeft Talent.me over zichzelf  te melden:

Do you know which companies your friends have worked for? Do you know if any of your friends work at a company where you would like to get a job? Have you ever felt a need for an application that gives you a professional snapshot of your friend network? Talent.me is a professional networking app on Facebook which answers all these questions and much more. The goal of our team at Talent.me is to help you leverage your friend network and make it work for your career advancement.

Ik heb mezelf nog nooit de drie bovenstaande vragen gesteld. Waarmee de vraag ten aanzien van mijn behoefte aan een app als Talent.me ook meteen beantwoord is. Maar er is meer:

All of us have experienced the pangs of career transition at some or other time in our professional lives. During such transitional phases of career, it’s generally the friends and family that are much more helpful than random acquaintances even if they are at higher level in your targeted organization. With Talent.me you can now gather professional info about your personal network within a few clicks.

Een steek onder water richting LinkedIn. random acquaintances zijn natuurlijk de professionele contacten die je in LinkedIn hebt. En waar je volgens Talent.me geen ruk aan hebt. Nee, vrienden en familie zijn de mensen waar je het volgens Talent.me van moet hebben als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Tuurlijk…

Maar Talent.me is nog niet klaar:

Along with tapping inside connections, Talent.me also provides tools to endorse your connections for their specific talents, search jobs which require the talents you have and means to talk to your network. We aim to make Talent.me a network of myriad talent communities which are built around specific talents and which have rich conversations going on around talents, companies and other professional topics.

Holy shit; a network of myriad talent communities,  rich conversations around talents, companies and other professional topics… De megalomanie druipt er vanaf. Waarmee Talent.me eigenlijk alleen maar kan falen.

Registreren
Na de bekende angstaanjagende toestemming die ik moet geven om een Facebook app te gaan gebruiken zie ik deze pagina:

Talent.me | LinkedIn API

Jawel, via Talent.me is het dus nog wel mogelijk om een LinkedIn profiel te importeren. En gezien de visuele dominantie van deze optie richt Talent.me zich dus vooral op mensen die al een LinkedIn profiel hebben. En ongetwijfeld binnenkort teleurgesteld gaan worden; op het moment dat LinkedIn de API kraan voor Talent.me dichtdraaid.

En ik ben nog niet binnen of Talent.me vraag me al om mijn contacten op Facebook en LinkedIn uit te nodigen voor Talent.me. Lekker onfatsoenlijk; ik weet nog niet eens wat ik aan Talent.me heb. Waarom zou ik nu al mijn connecties lastig gaan vallen met een dienst die mogelijk niets voorstelt. Erg hijgerig van Talent.me.

Talent.me | Invite your contacts 

En hier houdt het niet op; want als ik deze stap oversla, krijg ik dit te zien:

Talent.me | Dashboard

Godsamme, wat is dat Talent.me een agressieve colporteur. Ik heb er nu al spijt van dat ik deze app heb gedownload. Maar ik moet door…

En ook het startscherm van de applicatie vraagt of ik Talent.me onder mijn connecties wil Liken:

image

Om mijn profiel te completeren moet ik dus onder meer Talent.me een Like meegeven. En ook in de andere taken om mijn profiel te completeren zit er nog eentje:

Talent.me | complete your profile

Afijn, ik ben nu vooral gebombardeerd met ‘verzoeken’ van Talent.me om hen te promoten, zonder dat ik nog iets heb gezien van wat ik nou eigenlijk met de app kan. Hopelijk gaat dat nu wel gebeuren.

De app
Ik kan blijkbaar mijn profiel aanpassen, mijn netwerk laten groeien, endorsements ontvangen en geven en iets met Talents en Jobs doen. En dat lijkt het vooral te zijn. Mijn profiel is de import vanuit LinkedIn dus dat is nauwelijks interessant (tenzij ik iets moet gaan wijzigen; moet ik dat nu op twee plaatsen doen?). Die Jobs functie is een powered by Indeed pagina waar je in een enkele honderdduizenden vacatures kan zoeken via een snelzoekfunctie (Wat, Waar). Handig…

De Talents functie ziet er zo uit:

Talent.me | Talents

Ik kan hier dus mijn talents toevoegen en blijkbaar endorsements voor mijn talents ontvangen. Fijn om te weten.

Nou, dan maar eens kijken bij die Endorsements. Ik heb precies 1 contact die ik kan endorsen:

Talent.me | Endorsements 

Aangezien Sander Poos tijdens het voetbaltoernooi van het Recruiters at the Beach event een heldenrol heeft moeten bekopen met een gefragmenteerde vinger is er alle reden om hem te endorsen. Toch?

Als ik op de hyperlink Endorse klik, krijg ik dit te zien:

Talent.me | Endorse

Tja, Poos heeft geen enkel talent (disclaimer: volgens Talent.me heeft hij geen talenten en niet de mening van de auteur). En daardoor kan ik hem niet endorsen. Probeer je een keer aardig te zijn, lukt het niet. Bummer…

Als laatste is er ook nog de Invite functie. Die, surprise, surprise, vooral bedoeld is om Talent.me te promoten:

Talent.me | Invite your Twitter followers

Nee dus. Dit is overigens een functie die niemand dient te gebruiken, gezien onderstaande reactie op de Facebook pagina van Talent.me:

Talent.me | reactie op Facebook 

Fijne club, dat Talent.me…

Conclusie
Talent.me is… vooral een app die bedoeld is om Talent.me te promoten. Verder is er vrijwel niets te ontdekken waarmee de drie beloftes (career networking on Facebook, Get Endorsed for what you do best en use your professional network to grow professionally) worden waargemaakt. Talent.me mist de badges en de andere onzin van BranchOut en BeKnown waarmee een soort stupide gaming element ontstaat wat de gemiddelde Facebook gebruiker blijkbaar wel leuk vindt. Triest, maar geef het plebs brood en spelen. Dus ook op dat gebied is Talent.me geen alternatief voor haar collega’s.

Het is ondertussen wel duidelijk dat steeds meer partijen de grens tussen professional en personal networking proberen te doorbreken. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot Facebook besluit om ook zelf iets met dit domein te doen. Wat een kiss of death zal zijn voor de BranchOut’s, BeKnown’s en Talent.me’s van deze wereld. En waarom gooit LinkedIn geen app op Facebook? In samenwerking met Facebook?

Geef een reactie

6 Comments