Indeed: cv’s te koop!

Begin maart kwam vertical search engine Indeed met haar CV upload service. En gisteren was er de lancering van de logische vervolgstap: de resume search service:

Indeed Resume | Homepage 

Jawel, de (voormalige) vertical search engine probeert nu de cv’s die zij dankzij de vacaturesites aan haar bezoekers heeft ontfutseld nu ook te gelde te maken. Wat op termijn niet veel goeds betekent voor de omzetpotentie van de cv-databases van vacaturesites.

Dit is zoals het persbericht van Indeed begint:

Indeed.com today announced the launch of Indeed Resume, an open search engine for resumes. Indeed Resume provides employers and recruiters instant access to millions of qualified candidates on the #1 job site.

Millions of qualified candidates on the #1 job site… Jawel, Indeed noemt zichzelf een vacaturesite. Een beetje zoals een inbreker die in je huis gaat zitten en zich huiseigenaar noemt. Maar aangezien het zoeken in de cv’s gratis is weet ik zeker dat het searchers een worst zijn of de cv’s al dan niet van de vrachtwagen zijn gevallen. Wat een automatische garantie op succes voor Indeed’s resume service betekent.

Zo ziet het zoekresultaat er uit:

Indeed Resume | Zoekresultaat

Een simpele, zij het functioneel beperkte pagina met cv’s. Met naast een opsomming van de laastste vier functies (en werkgevers) per kandidaat/cv ook een detaillering van die informatie via een Google-achtige preview. En hier kan je dus gratis in zoeken.

De detailpagina van een cv ziet er zo uit:Indeed Resume | Resume details

Om in contact te komen met Horatio moet ik me registreren. En daar gaat het mis, want er wordt een automatische telefoonnummercontrole gedaan die alleen voor de VS werkt:

Inde 

Jammer…

Het te downloaden cv bevat geen enkele contactinformatie, dus ik kan niet vaststellen of de service inderdaad gratis is. Hoe dan ook, gedurende de beta periode (onbekend hoelang die gaat duren) is het benaderen van kandidaten volgens Indeed gratis. Het is onbekend wat het benaderen van kandidaten na afloop van de beta periode gaat kosten.

Hoewel er in de afgelopen maanden geen publieke reactie van de grote vacaturesites (Careerbuilder, Monster) is vernomen, schijnt er onder de oppervlakte wel iets te zijn gebeurt ten aanzien van hun vacaturevolumes op Indeed:

Listings from CareerBuilder and Monster, mainstays of the jobs inventory for both sites for years, have also dramatically diminished in volume.

Blijkbaar hebben de twee grootste Amerikaanse vacaturesites de kraan dus wel dichtgedraaid. De vraag is echter of hiermee het volume aan achtergelaten cv’s is gedaald. Hierover geen uitspraken, wel dit:

A Monster spokesman said his company never provided a direct feed of its listings, but was scraped. Any change there was made by the search sites. However, he added that Monster has seen no impact on its traffic. A comment echoed by CareerBuilder.

Hmmm…. Geen impact op traffic? Dat lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk. Hoe dan ook, Indeed voert de druk op de vacaturesites weer een stapje verder op. Waarmee de toekomst voor vacaturesites weer een graadje onzekerder is geworden. Het is overduidelijk; vacaturesites hebben een adder aan hun boezem gekoesterd. En de adder heeft gebeten.

Geef een reactie

2 Comments
 • Leon Willemsens
  says:

  @Marc

  Indeed is in mijn optiek geen adder (overigens een prachtig dier), maar de voorbode van het open model op de arbeidsmarkt. Geld verdienen op basis van afscherming van databases heeft nu eenmaal een einddatum. Het is ook niet te wijten aan kortzichtigheid van Monster of Careerbuilder; dit is er wat er gebeurt als water naar het laagste punt vloeit.

  Als je overigens het probleem met het US telefoonnummer zou willen overwinnen, heb ik hier een leuk linkje. Ik geef geen garantie op succes. Het is een open model 🙂

  • Marc Drees
   says:

   Ik ben bioloog en heb tijdens mijn studietijd slangen moeten mishandelen. Waardoor ik nog altijd met een schuldgevoel rondloop. Maar dit geheel terzijde. Indeed is absoluut een evolutionaire abberatie met een giftige beet. Met de gespiderde vacatures vervolgens bezoekers cv’s aftroggelen waarmee uiteindelijk de vacaturehouder een risico loopt op een lagere conversie. Dat heeft niets met een open model op de arbeidsmarkt te maken. Ik kan slechts hopen dat Panda dit soort sites zo snel mogelijk de nek omdraait. Maar een Panda versus een adder; ik weet niet hoe dat gaat uitpakken…