De grote vier: aantallen vacatures

De grote vijf, positiefHoewel de grote (commerciele) vacaturesites achterlopen bij de rest van online vacatureland is er gelukkig wel weer groei te melden. Bij alle vier de grote vacaturesites nog wel. Dus dat is zonder meer goed nieuws; iets wat de sites overigens hard nodig hadden.

Er is echter nog veel inhaalwerk te verrichten voor de vacacaturesites, maar de vraag is of ze het tij wel voldoende mee hebben. Tenslotte worden we overstelpt met twijfelachtige nieuwsberichten als het om economie en arbeidsmarkt gaat; de werkloosheid groeit weer en er is natuurlijk ook nog eens de opkomst van ‘gratis’. Allemaal ontwikkelingen die niet meehelpen aan het vergaren van een zo groot mogelijk vacaturevolume.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Nou, gelukkig. Er zit weer groei in de het vacaturevolume bij de grote vier. Bij allevier nog wel. Zo gaat Werk.nl met 700 vacatures omhoog, Nationale Vacaturebank met maar liefst 1.000, Monsterboard met 900 en JobTrack met 600 omhoog. Da’s weer eens goed nieuws uit commercieel vacaturesiteland. Hoog tijd ook…

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

En Werk.nl blijft maar groeien; dit keer van 23% naar 25%. Waarbij de verhouding positief/negatief maar slechter blijft worden. Wat een droevig beeld blijft dit toch. Overigens pakt Nationale Vacaturebank ook een puntje mee; en gaat van 9% naar 10%. Monsterboard verliest en gaat van 65% naar 63% terwijl JobTrack rustig en onveranderlijk in de marge meedobbert.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Hmm…Alleen Werk.nl explodeert in aantal nieuwe vacatures; de andere drie laten ofwel een daling (Nationale Vacaturebank, Monsterboard) zien, danwel een minimale stijging (JobTrack). Niet bepaald een ontwikkeling die mij de champagne doet opentrekken. Of toch wel, maar dan eerder om dit beeld te laten verdrinken in een zee van koolzuurbubbeltjes…

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Tja, hier wordt ik dan weer een stuk minder vrolijk van. Alleen Werk.nl laat een stijging zien; de commercielen zitten nog altijd in de hoek waar de klappen vallen. Grote k;appen want het ons nog steeds zo dat de commercianten onder het niveau van de Kerstdip zitten.

Geef een antwoord

1 Comment
 • danny
  says:

  Beste Reporter,

  Ik snap niet dat grote 4 afwijkt van de vacature top 10….
  Jobtrack staat in top 4??

  In jouw top 10 staat deze site niet op 4 maar op plek 9.

  Klopt jouw grote 4 niet of jouw top 10 niet,ik snap het in ieder geval niet!

  succes

  Danny