Vacatures per regio: gemixed beeld

Vacatures per regio: positiefMet excuses voor de vertraging van dit artikel die normaal op dinsdag verschijnt; maar ik was het niet vergeten. Druk, druk, druk… Net zoals drie van de vier regio’s die lekker door blijven groeien. Maar dat betekent dat er ook een regio is die niet groeit. West-Nederland laat deze week een nulgroei zien. En dat is voor de grootste regio van ons land geen goede zaak.

Is dit een technische glitch of een volgende indicatie van de stagnatie die ons land langzaam maar zeker in haar greep lijkt te krijgen? Ik ga voorlopig maar even uit van een glitch; aangezien het beeld van een stagnatie eenvoudigweg teveel pijn doet aan mijn ogen. Maar de komende weken worden bijzonder spannend!

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 34 – 36 (2008 – 2011)

Vacatures per regio: week 34 – 36 (2008 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,4%
  • West-Nederland: 0,0%
  • Oost-Nederland: +0,3%
  • Noord-Nederland: +0,2%

Fraaie stijgingen bij alle regio’s; behalve bij West-Nederland. Wat ook meteen de enige regio is waar de score van 2011 onder de score van 2008 ligt. Zelfs ver onder die score. Waarmee de gezondheid van onze service-economie ter discussie kan worden gesteld. En Zuid-Nederland bedreigt wederom de positie van West-Nederland als grootste regio van het land. Als het om vacaturevolume gaat natuurlijk.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

De groei in West-Nederland is dus nu al gestopt? Dat kan bijna niet waar zijn. Want het niveau is wel bijzonder laag te noemen. ik ga er voorlopig maar vanuit dat volgende week een correctie zal tonen. Of misschien is dit vooral mijn hoop. Want anders ziet het er ineens bijzonder somber uit…

Cijfers en ranglijst van nieuwe vaatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord