Betekent Google’s Unified Search Interface het einde van vertical search engines? En van vacaturesites??

Dankzij The Next Web en vervolgens HRlog is er bijzonder goed nieuws (hoop ik) te melden over Google en daarmee mogelijk zeer slecht nieuws voor de vertical search engines voor vacatures (zoals Indeed, SimplyHired, Jobrapido). Het door Google aangevraagde patent voor de Unified Search Interface gaat Google namelijk transformeren tot vertical search engine van onder meer vacatures.

En het lijkt erop dat die Unified Search Interface voor vacatures er zo uit gaat zien:

Google | Unified Search Interface

De cijfertjes verwijzen naar de tekst van de patentaanvraag, waarvan er een aantal relevant zijn in relatie tot het zoeken van vacatures.

Zo is er de toggle voor het aan/uitzetten van de modus voor vacatures (Job Mode):

In addition to any mode-specific user interface elements, while a search mode is selected, search mode selectors 210 are presented to allow users to select a new search mode or de-select the selected search mode (e.g., selector 210). In response to de-selecting the selected search mode, non-mode-specific search result items are presented (as in FIG. 1) without mode specific user interface elements, and, if no search modes are identified from the search query, without search mode selectors.

En dan zijn er ook nog de presentatievormen (in een lijst of op een kaart) en sorteringsmogelijkheden (op plaatsingsdatum en op afstand):

Mode-specific user interface elements (e.g., 220 and 230) allow users to affect how the mode-specific search result items are presented. For example, users can choose to have search result items presented in a table view or on a map by selecting `Table view` 220A or `Map view` 220B, respectively. A table view, for example, displays results in table form, where each row refers to a result and each column refers to one attribute of each search result item. In a map view, search result items are presented as points on a map (e.g., according to the job location attribute of each search result item).

Maar ook het zoekresultaat is anders voor vacatures dan voor andere verticals:

Each search result item 295 refers to mode-specific records that are in a collection of records associated to the selected search mode. All the records in a particular collection of records mode have a common attribute structure that includes one or more data elements or attributes. Generally, each attribute contains information that pertains to the particular search mode (e.g., subject matter). For example, one attribute of a job record can be the job’s salary. In some implementations, records can be associated with more than one search mode. For example, a record can be associated with a hierarchy of search modes (e.g., a record that is associated with both the job mode and the nursing-job mode). A record that is associated with more than one mode includes the attributes of all the modes it is associated with. For example, if `specialty` is an attribute of nursing-job records, then a nursing job record has both the `salary` and `specialty` attributes.The user interface 200 includes search result items 295 that present information from some of the mode-specific attributes of each record referred to by each search result item. All or part of any of the attributes associated with a record can be presented. For example, each job result includes a job offer title 240, an offering agency 255, an excerpt of a description of the position 245 and a date when the job was posted 250.

Google heeft in ieder geval goed gekeken naar de bestaande vertical search engines voor vacatures. Ik ben overigens wel benieuwd of de zoekmachine ook komt met specifieke verfijningsmogelijkheden middels mutliple choice facets. Dat wordt niet duidelijk uit de patentaanvraag maar is wel een meer dan wenselijke functie indien je in de enorme databak wilt zoeken die Google heet.

De belangrijkste vraag blijft hoe Google ervoor gaat zorgen dat de vertical search engines niet alsnog hoog in het zoekresultaat van de Google vertical voor vacatures terecht gaan komen. Panda heeft hier tot op heden sterk wisselende resultaten mee behaald. En zonder een goede filtering op originele content is ook een Google vertical niet veel anders dan een venster op de vertical search engines. Waarmee we nog niets zijn opgeschoten.

Verder is het aardig om te filosoferen over de impact van deze ontwikkeling op het bestaansrecht van commerciele vacaturesites. Als we even aannemen dat voor veel werkzoekers de zoektocht begin bij Google dan is het voor de vacaturehouder alleen nog maar relevant om optimaal vindbaar te zijn binnen Google. De rest is bijzaak geworden. Wat weleens de volgende nagel aan de doodskist voor vacaturesites zou kunnen betekenen. Maar ook hier is het dan wel van belang dat de zoekfunctionaliteit van de Google vacature vertical optimaal is.

Waarmee Google (vacatures) en LinkedIn (profielen/cv’s) het online recruitment domein lekker vullen. Lijkt de wereld ineens een stuk eenvoudiger te zijn geworden?

Geef een reactie

2 Comments
 • Roel Kiers
  says:

  Google maakt prachtige sprongen in het transparant maken van bepaalde branches. Nadat ze boekingssoftwaregigant ITA 5 maanden geleden overnamen komen ze nu met Google Flight, waamee je een prachtig overzicht krijgt van vluchten en stoelprijzen (die per seconde kunnen veranderen), en je rechtstreeks kunt boeken zonder intermediair /reisbureau.

  “Dit gaat de boekinswereld veranderen” gaf Martijn van der Zee, vice-resident E-commerce KLM aan. Meer info :  https://www.frankwatching.com/archive/2011/09/18/google-flights-het-machtige-schaap/

  Nu deze move. Wake up call voor vacaturesites die werken volgens het oude verdienmodel. Voor mijn licentiehouders van  lokale vacaturesites is dit goed nieuws. Want hun (OTYS) sites en vacatures worden door Google erg goed gevonden en zij hebben een ander verdienmodel.

  Verder gaat het ongetwijfeld straks ook betekenen dat wie straks met de nieuwe Googletool zoekt, niet meer op allang verwijderde vacatures stuit op de gespiderde site in kwestie. Waar vericals nogal eens last van hebben. Fijn voor de (be)zoekers. 

  De komst van de komende Google tool is per direct een leuke uitdaging voor de gevestigde orde!