Vacaturediarree op Twitter. Wie luister hier naar?

De Nederlandse recruitmentsector heeft Twitter ontdekt. Overigens valt dat ‘ontdekken’ volledig in de categorie zenden zonder te luisteren, of gooi spaghetti tegen de muur en kijk wat er blijft plakken. Waar ik het over heb? Hierover:

Coosto: Aantal vermeldingen van het woord vacature binnen social media, 2009 - heden 

Coosto: Aantal vermeldingen van het woord ‘vacature’ binnen social media, 2009 – heden

Deze grafiek toont het aantal keer dat binnen social media (lees in dit geval: Twitter) het woord ‘vacature’ is gebruikt. De dunne grijze lijn toont de dagelijkse frequentie; de dikke rode lijn is het gemiddeld aantal vermeldingen per dag op basis van het voortschrijdende jaarvolume.

Zoals uit de grafiek duidelijk wordt, is er sinds medio 2010 een ware explosie van vacaturemeldingen op Twitter geweest. En die vacaturemeldingen komen vrijwel uitsluitend van zakelijke Twitter accounts, zoals onderstaande opsomming duidelijk maakt

Coosto: Twitter accounts met het grootste aantal vermeldingen van het woord ‘vacature’, 2009 – heden

Coosto: Twitter accounts met het grootste aantal vermeldingen van het woord ‘vacature’, 2009 – heden

In de top 30 staat 1 Twitter account van een recruiter. Dat is de reden van het zwarte balkje.

Een groot aantal van Twitter accounts in de top 30 zijn overigens eigendom van Monsterboard. Waarmee de vacaturesite regionaal en per functiegroep de wereld onderschijt met vacatures; zoals uit dit voorbeeld van een Twitter account voor ICT banen in de provincie Zeeland blijkt:

Monsterboard Twitter account voor Zeeland en ICT

Het aantal volgers van dit Twitter account bestaat weer voornamelijk uit zakelijke accounts. De logica hiervan ontgaat me overigens volledig, maar dit terzijde.

Hoe dan ook; al dit soort Twitter accounts hebben dus een smeerpijp aan vacatures die ze het luchtledige in lijken te schieten. Want wie luister er nou in hemelsnaam naar een Twitter account die uitsluitende vacatures tweet? Afgezien van de anderhalve hopeloze en daardoor krankzinnig geworden werkzoekende?

Verder is de zoekfunctionaliteit voor Twitter beperkt; zowel als gevolg van het beperkte aantal karakters per tweet als door de beperkte mogelijkheden om hierin te zoeken. Waardoor je een vrijwel ongedifferentieerde bak met vacatures over je heen krijgt uitgestort. Nee, Twitter en vacatures; niet echt een prettige combinatie…

Geef een antwoord

1 Comment