Lafhartigheid en leugens in functie

Gordon Brown Het is interessant om te zien hoe onze democratie ‘werkt’ vanuit het perspectief van ‘onze’ gekozen ‘leiders’. In functie kunnen ze op belangrijke momenten slechts liegen (Jean Claude Junkcer: When it becomes serious, you have to lie) of cruciale informatie achterhouden (Jan Kees de Jager met zijn recente crisis simulaties). Maar op het moment dat ze niet langer in functie zijn, is er ineens een ongekende openhartigheid. Met als meest recente voorbeeld: Gordon Brown, voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het World Economic Forum deed deze zoveelste (voormalige) hypocriet de volgende uitspraken:

The euro area problem is now moving to the center. The euro cannot survive in its present form, it’s going to have to be reformed dramatically. We are I think at an hour to midnight in the way that we look at this issue.

European banks as a whole are grossly under- capitalized. We’ve now got the interplay between banks that are not properly capitalized and sovereign debt problems that have arisen partly because we’ve socialized or accepted responsibility for the banks’ liabilities.

Perspectieven die voor ieder weldenkend mens sinds mei 2010 overduidelijk zijn maar die door geen zittende politicus kan worden uitgesproken. Is dit democratie?

Geef een antwoord

2 Comments
  • hmesters
    says:

    @Marc Helaas waar. Waar blijft de Vox Populi die het opportunistisch gedrag van politici en zogeheten ‘leiders’ afstraft? Gelukkig hebben we nu een eerste voorbeeld in de VS waar betogers uit het hele land naar Wall Street trekken om te protesteren. Gladstone zei al in de 19e eeuw dat de UK alleen belangen heeft die hetzelfde blijven, alleen de allianties voor het nastreven van die belangen veranderen. We staan aan de vooravond van iets heel naars en dat begint langzaam door te dringen. Ik wordt al niet meer drs Doom genoemd.
    Uit de as zal iets ontstaan dat niets met grote instituten heeft te maken die gerund worden door mensen die belust zijn op geld en macht. Het zullen kleine, hechte gemeenschappen zijn die ‘off the grid’ leven en aangestuurd worden door mensen met oprechte, mens gebaseerde motieven. Globalisering?,misschien, maar niet van productie. In de traditionele functie van een lokale markt, wist de baas van een Gilde dat hij niet kon sollen met de kwaliteit van zijn produkt want dat zou meteen opvallen. Hij was zo goed als zijn laatste produkt (Polanyi, The great transformation)
    In deze nieuwe wereld past Nederland goed vanwege onze unieke cultuurkenmerken van lage machtsafstand en feminiene, ‘caring’ waarden. Ik zie in mijn gedachten al de tubleweeds door de leegstaande panden aan de Zuidas waaien, klapperende uithangborden en een zwerver een AH karretje voortduwen gevuld met juridische dossiers die nodig zijn om de maaltijd te bereiden. Die zwerver zou ik ook natuurlijk kunnen zijn. Wellicht dat ik dan wel kan koken en een goede ‘Filet de Rat’ kan maken. Lol.