SocialCruiter: alweer een online referral tool

Logotype SocialCruiter Ik krijg er ondertussen lamme vingers van; online referral tools schieten de laatste tijd als paddestoelen de grond uit. Na gemankeerde initiatieven als Surge en TalentBin is er nu ook SocialCruiter. En dit is zoals SocialCruiter zichzelf omschrijft:

SocialCruiter turns your employees and social networks into a valuable talent recruitment channel. You and your colleagues know thousands of great people via Facebook, Linkedin and Twitter. Make SocialCruiter a part of your recruitment strategy and tap into this valuable resource!

Goed, laat ik maar eens kijken of SocialRecruit het er wat beter vanaf brengt dan haar ‘concurrenten’. Gezien de recente ervaringen ben ik weinig hoopvol…

De homepage
Dit is de homepage van SocialCruiter:

SocialRecruit | Homepage

Jawel, ook deze online referral tool is  gericht op de eigen medewerkers; online corporate referral dus. En natuurlijk benut ook deze tool de sociale netwerken van de eigen medewerkers; social referral. Ergo: online corporate social referral. Een gigantische mond vol, maar het dekt de lading.

Overigens legt SocialRecruit haar hele model op de homepage uit. Wat een bijzonder lange homepage oplevert, met de volgende beschrijving van haar dienstverlening:

SocialRecruit | Homepage, 2 

Kijk eens aan; SocialRecruit gaat niet alleen maar uit van de eigen medewerkers van een bedrijf, maar ook de klanten en partners… Dat is dan toch weer een stapje verder dan een corporate referral programma. Maar laat ik voorlopig maar net doen of deze uitbreiding meer voor de vorm is.

Enig zoeken naar de mogelijkheid om SocialRecruit uit te proberen leverde deze pagina op:

SocialRecruit | Share your job

Jawel, het lijkt er op dat ik SocialRecruit gratis kan proberen. Niet langer getreuzeld en meteen maar op die mooie, oranje Edit or create my job ad geklikt:

SocialRecruit | Complete job details

Kijk eens aan, niet slechts een invulformulier, maar ook een cartoonnesk figuurtje bij de uitleg dat ik ook via XML mijn vacatures kan uploaden. Maar ik wil SocialRecruit alleen maar even testen, dus laat ik die mogelijkheid maar aan mij voorbij gaan.

Nadat ik een fictieve vacature heb ingevoerd en op de knop Next heb geklikt, krijg ik een voorbeeld te zien:

SocialRecruit | Preview

En nu heb ik dus de mogelijkheid om deze vacature te delen.

Nadat ik op de knop Share it heb geklijkt, krijg ik dit te zien

SocialRecruit | Select contacts 

Ik kan mijn ‘sociale’ netwerken dus in de strijd gooien in mijn zoektocht naar een fictieve Sales manager. Nou, laat ik maar eens een van mijn LinkedIn contacten lastig gaan vallen met deze test. Hiervoor kies ik vrijwel standaard Arno Bouwens aan (voorheen Frienhunter, tegenwoordig Carriereraket). Vooral omdat hij altijd leuke, stekelige mailtjes terugstuurt als ik hem weer een bombardeer tot onvrijwillig proefpersoon:

SocialRecruit | Select contacts, Linkedin

De volgende stap is de inhoud van het te verzenden e-mailtje, en als ik die eenmaal heb verstuur ben ik klaar. Wat ook nog eens bijzonder duidelijk wordt gemaakt door SocialRecruit:

SocialRecruit | Done

Dit is een salesmomentje voor de site, want als ik meer vacatures zou willen delen dan moet er betaald gaan worden. Nou, ik dacht het niet. Eerst maar eens kijken wat het vervolgtraject gaat opleveren, dacht ik zo. Overigens heb ik ook nog een heel eenvoudig dashboard waar ik de voortgang van mijn vacature kan bewaken

SocialRecruit | Dashobard

Overigens krijgt Arno de volgende e-mail van ‘mij’:

SocialRecruit | E-mail

Ja, dat is bizar! Had ik een leuk ironisch tekstje toegevoegd, om het leed nog iets te verzachten, is daar niets van doorgekomen. En ook de oorspronkelijke boodschap (verstuurd via LinkedIn dus in de inbox van Arno op LinkedIn terecht gekomen) is mijn prachtige proza volledig afwezig.

Maar nog erger, het enige wat Arno te zien krijgt als hij op de link naar SocialCruiter klikt, is dit:

SocialRecruit | Vacature

Als hij al zou willen solliciteren dan kan dat dus niet. Hij kan uitsluitend deze functie weer delen. Waarbij hij terecht komt het scherm waar je je contacten uit de drie verschillende ‘sociale’ netwerken kan selecteren.

Met andere woorden, SocialRecruit is een oneindige herhaling van Shares, zonder de mogelijkheid om te reageren op de vacature. Dat is lekker handig… Volgens mij zijn ze bij SocialRecruiter nog niet helemaal klaar met hun ontwikkelwerk…

Conclusie
Ja, dit is dus online corporate social referral site die gewoon niet werkt… Bizar! Het doet me bijna denken aan de tijden van de Internet bubble toen mensen langs kwamen met niets meer dan een plan maar zonder werkende applicatie. En dan maar denken dat ze applaus zouden krijgen. Niet dus…

Geef een reactie

5 Comments