Vacaturesite top 10: stagnatie?

Vacaturemonitor, positief Over de afgelopen drie weken is het volume aan vacatureplaatsingen nauwelijks gegroeid; van 167.000 tot 168.000. Dit is niet meer dan ruis; zeker gezien de wekelijkse fluctuatie in aantallen. En daarmee lijkt een einde te komen aan de groei van het vacaturevolume, op een niveau dat duidelijk onder dat van de voorzomerse periode ligt. Een eerste indicatie van slechtere tijden?

Het verschil in volume aan vacatureplaatsingen is ten opzichte van vorige week teruggelopen van 21,0% naar 16,2%. Het volume aan unieke vacatures is van 16,6%  naar 11,2% ingezakt. Ik verwacht dat we in de komende weken langzamerhand het verschil met vorig jaar zullen zien verdwijnen. Tenslotte begon vorig jaar in de loop van september een eerste herstel van het vacaturevolume.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 35 – 37)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 35 – 37)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,6%
  • Nationale Vacaturebank: +0,2%
  • Banenmatch: -0,2%
  • Monsterboard: +0,1%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Megajobs: -0,5%
  • JobTrack: +0,1%
  • Jobselectie: -0,2% 
  • Gus.nl: 0,0%
  • Vacaturekrant: -0,6% 

Na een rustige vorige week is er deze week redelijk veel ‘gedoe’ bij de tien grootste vacaturesites; waarbij vooral het relatief grote aantal forse dalingen (Werk.nl, Megajobs, Vacaturekrant) opvallen. In mijn optiek zijn dit vooral technische correcties na eerdere onevenredige stijgingen van hun marktaandeel. Ondertussen staat Vacaturekrant weer op de rand van de afgrond; het verschil met de nummer 11 (Careerbuilder) is nog slechts 34 vacatures. Maar ook nummer 12 (Randstad) dringt aan…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Werk.nl blijft onveranderd op 14% na een groei in buzz in de afgelopen weken. De toppers Banenmatch en Monsterboard houden elkaar deze week in evenwicht; wat feitelijk een sterke groei van Monsterboard (van 31% naar 34%) en een nog grotere daling van Banenmatch betekent (van 39% naa 34%).

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De winst van vorige week is alweer volledig verdwenen bij Werk.nl . Waarmee de drie grootste vacaturesites feitelijk een heel rustige groei over de afgelopen weken laten zien. Rust is troef.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie