Identified: godsgruwelijk trage eye candy

 Logotype Identified Nee… alweer een LinkedIn challenger (althans, volgens TechCrunch), en dit keer heet het: Identified. En deze challenger heeft een ego waar zelfs BranchOut en BeKnown tezamen niet overheen kunnen springen. Dit is namelijk wat Identified over zichzelf te melden heeft:

Identified makes the connections in the professional world more accessible, meaningful, and relevant. What Facebook has built for the social graph, Identified is building for the professional graph.

Goedemorgen! Te arrogant voor woorden. Maar wacht! Ze hebben er nog eentje:

Identified’s search algorithms filter through millions of user profiles by assigning each a relevance score (think of Google’s page rank concept, but applied to people).

Dus, Identified is een challenger van LinkedIn terwijl ze zich en passant vergelijkt met Facebook en Google. Hij gaat lekker. Maar… wat doet Identified eigenlijk? Een goede vraag!

Dit is wat Identified daarover zegt:

Our goal is to become a professional search engine to map the professional graph—helping professionals connect with other professionals, companies find employees, and professionals find future employers.

Inderdaad, een challenger van LinkedIn. En van BranchOut. En van BeKnown. Toe maar…. En dat doen ze allemaal vanuit Facebook:

Our powerful search engine organizes and categorizes all professional information inside the largest database of people worldwide, Facebook. We help people cultivate their own unique professional brand from their education, work experience, and network.

Think of Identified as a way to communicate that professional brand succinctly and comprehensively to the people and companies that want to find you.

De Identified score
Waarbij ze aan iedereen een score toekennen; die als volgt is opgebouwd:

Scores are based on:

  1. Educational background: The institutions you attended, what you studied, when you graduated and your degree level.
  2. Work experience: The companies you worked for and the positions you held.
  3. Network: The breadth and depth of your network, as well as the strength and quality of those connections.

Institutions (companies and universities) are also scored using this same algorithm. An institution’s score is the weighted average of the scores of its members.

Dus… Identified is een challenger van LinkedIn, BranchOut, BeKnown en … Klout? Ik begin een beetje duizelig te worden.

En die score bepaald Identified dus op basis van mijn Facebook profiel. Die (met uitzondering van mijn profiel) niet al te vaak werk- en opleidingsinformatie bevat. Maar dat weerhoudt Identified natuurlijk niet; want ze heeft ook nog eens een fraaie infographic (wat heb ik toch een hekel aan die dingen) gemaakt om haar magische scoreberekening uit te leggen:

Identified | How Identified's score is calculated

Jawel! Zijn we allemaal nog wakker?

Volgens TechCrunch heeft Identified ondertussen al de nodig scores in de achterzak:

The startup’s technology organizes and categorizes all professional information it can find on Facebook, and says it has thus far scored and indexed over 40 million professionals, 60,000 companies and 8,000 universities.

Aanmelden
Nou, eens kijken of ‘mijn’ universiteit en enkele van mijn vroegere werkgevers daar ook tussen zitten. Dat kan bijna niet anders.

Ik begin met zoeken naar Identified in Facebook, en dit krijg ik vervolgens te zien:Identified | Aanmelden

Na op de knop Connect to Facebook te hebben geklikt en een bijzonder beperkt misbruik van mijn Facebook profiel aan Identified te hebben toegestaan zie ik dit:

Identified | Resultaat

Mijn Identified score is dus 29. Geen idee wat dat betekent en of het hoog of laag is, maar Identified feliciteerd mij er in ieder geval mee. En zoals uit de scorebetaling ook al was gebleken is die score uit drie componenten opgebouwd; mijn netwerk (die op Facebook bestaat uit mijn twee dochters, mijn vrouw (geloof ik) en Italiaanse vrienden), mijn werkervaring en die prachtige Rijksuniversiteit Leiden die slechts 2 punten krijgt. Identified is duidelijk (zoals later zal blijken) US-centric…

En zo zien anderen ‘mij’ via deze zoekmachine:

Identified | Mijn pagina 

Identified als zoekmachine
Aangezien ik met Identified zowel mensen als bedrijven en universiteiten kan zoeken heb ik dat maar eens gedaan. Allereerst heb ik Kevin Wheeler opgezocht; ‘onze’ recruitment goeroe:

Identified | Kevin Wheeler 

Oke, leuk (?). Ik zie een aantal dingen op basis van Kevin’s netwerk op Facebook, maar wat ik vooral niet zie is zijn werkervaring. Die bijzonder rijk is, zoals uit zijn LinkedIn profiel blijkt. Maar op Facebook staat Wheeler uitsluitend met zijn huidige bedrijf; het Future of Talent Institute. Waarmee de waarde van Identified als zoekmachine voor professionals per direct in twijfel kan worden getrokken.

Dat laat onverlet dat deze pagina toch wel behoorlijke eye candy is. Het ziet er lekker uit, en dat is meestal al voldoende om tegenwoordig lovende kritieken te krijgen. Maar wat moet ik hiermee? Ik heb oprecht geen idee. Hoe mooi het er ook uitziet.

Dan maar eens zoeken naar bedrijven, misschien dat hier meer zinnigs te zien valt:

Identified | ABN AMRO 

Jawel, Neerlands ‘trots’, de ABN AMRO. Wederom een fraaie pagina, maar wat moet ik hier in godsnaam mee? En hoe betrouwbaar zijn die demograhpics en majors? Is dat uitsluitend gebaseerd op Facebook leden? Overigens zeer omineus; ABN AMRO staat in de ranglijst tussen Citi (ongezond) en BNP Paribas (bijzonder ongezond) in. Zegt dat iets over de gezondheid van onze bank?

Dan nog maar even een universiteit gezocht:

Identified | Harvard University 

Er vanuit gaande dat veel studenten op Facebook zitten en daar hun universiteit en studierichting wel zullen opgeven lijkt dit nog de meest interessante informatie. Waarbij ik me overigens wederom afvraag wat ik hier precies mee moet of kan doen. Maar ik heb hier tenminste het gevoel dat ik naar potentieel relevante informatie zit te kijken.

Conclusie
Identified is een zeer fraai vormgegeven zoekmachine ‘voor professionals’ op Facebook. Waarmee meteen de grootste makke van Identified is aangegeven; want professionals zijn aanzienlijk minder goed zichtbaar op Facebook. Als Identified meerdere social media zou betrekken binnen haat zoekmachine zou er heel wat meer waarde worden geboden met die fraaie vormgegeven zoekmachine. En lijkt Identified veel meer een concurrent van andere people aggregators, zoals bijvoordeeld Zoominfo en TheSocialCV. Want een concurrent van LinkedIn is Identified niet.

Deze zoekmachine is voorlopig volstrekt waardeloos. O ja, en ook nog godsgruwelijk traag. Wat toch wel erg onhandig is voor een zoekmachine…

Geef een reactie

13 Comments