De grote vier: aantallen vacatures

RM_grote5_negatiefHelaas, de groei die vorige week kon worden gemeld heeft inderdaad maar 1 week geduurd. Want de grote (commerciele) vacaturesites zijn alweer teruggevallen in de krimpstand. Waarbij met name Werk.nl een enorme duikeling laat zien. Alleen JobTrack weet haar vacaturevolume op niveau te houden.

De vraag is of de vacaturesites nog weten te herstellen voordat de volgende depressie zich aandient. Want als ik de serieuze nieuwsberichten over economie en Euroland volg dan zijn we klaar voor de volgende recessie. Als we er al niet middenin zitten. Met als natuurlijk gevolg een krimpend vacaturevolume.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Zooo… daar heeft iemand een emmer leeggegooid. Of zeg maar een paar emmers. Werk.nl gaat met maar liefst 6.000 vacatures naar beneden (technisch issue?), Nationale Vacaturebank en Monsterboard zakken elk zo’n 300 vacatures in en alleen JobTrack weet zich te handhaven.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

image

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

En Werk.nl krimpt na weken groei. Al is het marginaal, van 25% naar 24%. Daarentegen laat Monsterboard weer een groei zien; van 62% naar 65%. Overigens groeien ook Nationale Vacaturebank en Jobtrack.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Ook hier is de ineenstorting van Werk.nl overduidelijk in beeld gebracht, maar Monsterboard en Nationale Vacaturebank laten een groei in het vacaturevolume zien. JobTrack lijkt te hebben gepiekt.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

En hier blijft Werk.nl zweven, terwijl de drie commercielen een heel klein knikje naar boven maken. Met andere woorden, het is allemaal verdomde vaag.

Geef een reactie

1 Comment