Vacaturesite top 10: WTF?

Vacaturemonitor, positief Ja, een krachtige titel, maar daar is ook alle reden toe. Want in de ranglijst van de tien grootste vacaturesites in Nederland heeft Banenmatch de tweede plaats (achter Werk.nl) overgenomen van Nationale Vacaturebank. WTF? En ondanks de voortijdige lancering van Jobbird gisteravond zou het me niets verbazen als deze site zich binnen afzienbare tijd ook in de top 3 weet te nestelen. Waarmee de posities 1 t/m 3 ingenomen zouden zijn door ‘gratis’ vacaturesites. WTF?

Het verschil in volume aan vacatureplaatsingen is ten opzichte van vorige week teruggelopen van 18,7% naar 16,2%. Het volume aan unieke vacatures blijft onveranderd staan op een volume dat 11,2% hoger is in vergelijking met vorig jaar. Wat verder opvalt is dat het volume aan unieke vacatures ten opzichte van vorige week licht is teruggelopen, maar dat het volume aan vacatureplaatsingen (dus inclusief doublures) duidelijk is toegenomen.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 36 – 38)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 36 – 38)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,5%
  • Banenmatch: +0,4%
  • Nationale Vacaturebank: -0,2%
  • Monsterboard: 0,0%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Jobselectie: +0,9% 
  • JobTrack: -0,1%
  • Megajobs: -0,3%
  • Gus.nl: 0,0%

Voila! Banenmatch staat boven Nationale Vacaturebank. Weliswaar met een olifantshaar verschil (in dit geval exact 40 vacatureplaatsingen) maar een 2e plaats is een 2e plaats. Waarbij ik onwillekeurig moet terugdenken aan de mislukte sprint van Marianne Vos (damn); maar dit geheel terzijde…

Het kan dus zomaar zijn dat Banenmatch een eenmalige euforie beleeft, maar het zou me niets verbazen als we langzaam een verschuiving te zien gaan krijgen waarbij Banenmatch de 2e plek steviger in handen gaat krijgen. Tenzij VNU Media nog een list weet te verzinnen natuurlijk. Want die lijkt hard nodig.

Met uitzondering van de sprong van Jobselectie en de sterke krimp van Werk.nl is het verder een bijzonder rustig weekje. O ja, en Careerbuilder verschijnt waar Vacaturekrant verdwijnt. Overigens is net onder de top 10 ook Randstad weer nadrukkelijk aan de poort aan het kloppen. Dus Careerbuilder zal enorm haar best moeten doen om in die top 10 te blijven.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Werk.nl groeit van 14% naar 17%; Monsterboard blijft vrijwel gelijk (+1%) en Banenmatch zakt fors in (-8%).

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Werk.nl zakt vrolijk door terwijl Nationale Vacaturebank heel licht daalt. Monsterboard blijft onveranderd de kleinste van drie grote vacaturesites. Hoewel, dat van die grote drie klopt natuurlijk al een tijdje niet meer. Soms is een traditie moeilijk te breken; maar het ziet er toch echt naar uit dat Monsterboard dit selecte gezelschap zal moeten gaan verlaten ten faveure van Banenmatch. Tenslotte is laatstgenoemde site al geruime tijd geleden over Monsterboard heengegaan als we naar het vacaturevolume kijken.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

1 Comment