#SRE2011: nabrander

Logotype LinkedInDe meest interessante momenten van een event zijn in het algemeen niet de presentaties maar de gesprekken met eventgangers tussen de presentaties door en na afloop tijdens de afsluitende borrel. Daar hoor zaken die je zelden kan (of wil) publiceren, maar die het inzicht in bepaalde ontwikkelingen aanzienlijk versterkt.

In het geval van de Social Recruiting Conference was er de opmerking die Kevin Wheeler maakte over de recent geannonceerde samenwerking tussen Taleo en LinkedIn, en dat deze samenwerking de waarschijnlijke opmaat was naar een overname van LinkedIn door Taleo. Een perspectief waar ik nooit over had nagedacht en die mij in eerste aanleg als onwaarschijnlijk overkwam. En waar ik ‘s avonds uitgebreid met Wheeler over heb gesproken.

En hoewel Wheeler logische argumenten voor een dergelijke overname opvoert, zie ik dat niet gebeuren. Als de twee partijen al een inniger samenwerking aangaan zal een eventuele overname eerder in omgekeerde richting plaatsvinden. Hieronder een samenvatting van mijn gedachten hierover.

Taleo vormt samen met Kenexa en Lumesse de big three in ATS land, hoewel ze zichzelf liever talent management oplossingen zullen noemen. Maar dat is vooral een ambitie, niet een realiteit. Taleo heeft op dit moment een market cap van $ 1,1 miljard, en 1.164 medewerkers wereldwijd. Dat staat in schrille tegenstelling tot LinkedIn, met een market cap van $7,44 miljard en 1.515 medewerkers.

Hiermee is de vraag wie in staat is om de ander over te nemen in mijn optiek genoegzaam beantwoord. Taleo zal hier in ieder geval niet toe in staat zijn; tenzij er sprake zou zijn van een reversed takeover. Maar dat lijkt me een weinig aantrekkelijke gedachte voor een beursfonds die net een bijzonder succesvolle IPO achter de rug heeft.

Tegelijkertijd is LinkedIn haar recruiter oplossing LinkedIn Recruiter steeds verder aan het uitbouwen in de richting van een full blown ATS. Waarmee de professional networking site gaat doubleren met functionaliteit die Taleo biedt. Waarmee het minder logisch lijkt dat LinkedIn Taleo zou willen overnemen. Hoewel LinkedIn hiermee wel een quantum leap zou maken in termen van beschikbare functionaliteit. En feitelijk alle andere ATS’en een akelige klap zou toebrengen als het om beschikbaarheid van professionele profielen gaat. Dat biedt in potentie een aantrekkelijk argument om Taleo wel over te nemen.

De vraag is echter of een dergelijke overname goed zou zijn voor de beurswaarde van LinkedIn. Het social imago, wat goed is geweest voor de huidige, volstrekt onzinnige beurswaarde, zou hiermee voor een groot deel verdwijnen. Met alle akelige consequenties vandien voor aandeelhouders. Taleo’s beurswaarde zou hierdoor wel aanzienlijk stijgen…

Ik zie de door Wheeler geopperde overname van LinkedIn door Taleo daarom niet aan de horizon. Maar dat is het mooie van de horizon; je weet nooit wat daarachter zou kunnen liggen. Dus laten we vooral niets uitsluiten…

Geef een reactie

4 Comments
 • Michiel Cobben
  says:

  @Marc volgende keer als ik ergens denk te zijn mail ik vooraf, doen we een kop koffie, ok.

  @Sandor. ik denk er over na en we hebben gelijk. Ik denk dat ik hier een post over schrijf (niet vandaag, moet weer weg nu).  

 • Sandor
  says:

  @michiel; goede gedachte; CRM kunnen ze ook inzetten voor andere commerciele activiteiten maar ook voor pipelining binnen Linkedin. No way dat Taleo Linkedin overneemt; innig partnership, dat zeker. Wanneer ze een zelfde soort deal met salesforce sluiten dan is het einde oefening voor Lumesse en kenexa!!

 • Michiel Cobben
  says:

  Ha Marc,
  Leuk je eens live gezien te hebben. Je valt mee in het dagelijks gebruik. Waar ze tch vandaan hebben dat jij een zuurpruim zou zijn? Positief sceptisch, that’s it.

  Wat LinkedIn betreft, ik denk dat ze eerder zullen fuseren/samenwerken met een CRM leverancier ipv een ATS provider, bijvoorbeeld salesforce.com. Maar LI is sterk genoeg om solo allerlei diensten uit te rollen. Ze hebben het imago, de cash etc.

  Groet,

  Michiel.   

  • Marc Drees
   says:

   Dank, mijn neus krulde toen ik jouw compliment las. Maar laten we het gewoon het best bewaarde geheim van RecruitmentMatters noemen… Overigens mijn excuus dat we niet wat langer met elkaar hebben gesproken.
    
   De ATS wereld is mogelijk een te kleine wereld voor een megalomaan bedrijf als LinkedIn; maar ze maken natuurlijk wel al zelf de beweging in die richting. Dus een overname zou op zich niet gek zijn en dan is Taleo wel de meest logische kandidaat. In dat licht zou de recente samenwerking als een opmaat voor een vervolgstap kunnen worden gezien. En dat is een weinig prettig vooruitzicht voor alle andere ATS’en in de wereld…