Eurostat: werkloosheid augustus blijft 10,0%

imageVandaag meldt Eurostat dat de werkloosheid in augustus op 10,0% is uitgekomen. Naast de verrassende mededeling dat de inflatie in Euroland ineens naar 3.0% is doorgeschoten. Dan weten we in ieder geval dat de ECB binnenkort de rente gaat verlagen.

Het meest navrante cijfer blijft echter het werkloosheidscijfer onder jongeren (< 25 jaar) in Spanje. Dat cijfer stond in augustus namelijk op 46,2%. Ierland is op grote afstand tweede met een jeugdwerkloosheid van 31,9%. Nog altijd gigantisch maar desondanks een enorm verschil met Spanje. Waar een bepaalde generatie verloren lijkt te gaan voor de beroepsbevolking…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en vrijwel alle cijfers uit dit land zijn volstrekt onbetrouwbaar:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – augustus 2011)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – augustus 2011)

Weinig veranderingen, om eerlijk te zijn. Afgezien van de plotselinge bijstelling van de werkloosheid door Belgie voor de afgelopen maanden. Het moet ook erg moeilijk zijn om zonder functionerende regering een werkloosheidscijfer te berekenen.

Geef een reactie