TalentShield: moderne mafia?

Logo en logotype TalentShield Jawel, als je partijen hebt die het cv van een kandidaat kunnen checken ten behoeve van een potentiele werkgever dan is het logisch dat er een partij opstaat die hetzelfde kunstje kan doen voor een werkzoeker. En met een astronomisch hoge werkloosheid is het niet verwonderlijk dat een dergelijke partij in de VS opstaat. Waarmee een lichte recessieprofiteurlucht opstijgt van dit nieuwe initiatief: Talentshield.

En het hoeft nauwelijks verbazing te wekken dat TalentShield onderdeel is van background verification service provider TalentWise (a leading employment screening solutions provider to staffing and human resources organizations). Waarmee TalentShield dus van een tweede walletje wilt eten… Of zou het bedrijf zo de kosten voor de werkgever op de potentiele medewerker willen afwentelen?

De homepage
Dit is de homepage van Talentshield:

TalentShield | Homepage

Jawel, dankzij TalentShield word ik een Super candidate. Toe maar… En dat heb ik volgens TalentShield bijzonder hard nodig:

Gain a competitive advantage in the job market by certifying your education, employment history, and professional licensing credentials with TalentShield.

Geen idee wat het competitive advantage is wat TalentShield mij te bieden heeft met hun verificatieservice; maar mogelijk heeft de site teveel dollartekens in de oogjes om een objectief voordeel te kunnen noemen. En eigenlijk is er geen voordeel, maar vooral een dreiging die de reden is van TalenShield’s bestaan:

Clear up any discrepancies before a potential employer runs a background check on you.

Wat inderdaard de business is van TalenShield’s moederbedrijf TalentWise. Het klinkt bijna als mafiose protectie…

De kosten
Overigens is dit het prijskaartje:

TalentShield | Select a package

Ik vraag me af welke mid-level medewerker slechts 1 opleiding en 1 werkervarin heeft. De impliciete upsell zit al meteen in deze prijslijst opgesloten. En dan is er nog het omineuze woordje Optional. Wat daar de kosten van zijn blijkft volstrekt duister…

En als de boodschap op de homepage nog onvoldoende was doorgekomen, geeft TalentShield hier nogmaals een bedreiging af, verpakt als een voordeel:

Employers conduct a background check on every job candidate, a process that takes time and money. By purchasing a TalentShield you proactively help in accelerating this process, and stand out amongst other candidates.

Wat een bizar bedrijf…

De terms & conditions
Verder probeert TalenShield kannibalisatie van haar background checking service voor werkgevers als volgt te voorkomen:

TALENTSHIELD EXPRESSLY PROHIBITS EMPLOYERS FROM DIRECTING ANY PROSPECTIVE OR CURRENT EMPLOYEE FROM USING THE TALENTSHIELD SITE AS A PRE-CONDITION TO EMPLOYMENT OR A CONDITION OF MAINTAINING EMPLOYMENT. TALENTSHIELD AND THE LAWS OF SEVERAL STATES EXPRESSLY PROHIBIT AN EMPLOYER OR ENTITY FROM SHIFTING THE COST OF PERFORMING A BACKGROUND SEARCH OR VERIFICATION TO THE EMPLOYEE. AS SUCH, ANY EMPLOYER OR ENTITY THAT DIRECTS A CURRENT OR PROSPECTIVE EMPLOYEE TO THE TALENTSHIELD SITE, EVEN IF THE FEES INCURRED BY THE USER CREATING THE PERSONAL PROFILE ARE TO BE REIMBURSED BY THE EMPLOYER

Inderdaad, volledig in hoofdletters. TalentShield schreeuwt het van de daken.

En dan is er nog deze tekst:

The absence of a TalentShield Certification for any piece of Profile Data does not mean that such information submitted by the User is false or inaccurate, and should not be construed against the User in a derogatory or unfavorable fashion. Rather, the absence of a Certification means ONLY that the User has not asked for such information to be verified or that the conditions set forth above for verification have not been met.

Waarbij ik dus enige extra aandacht op het door mij vetgedrukte deel wil richten. Want hiermee forceert TalentShield feitelijk dat een kandidaat alles laat controleren door TalentShield. Wederom een upsell door bedreiging. Brr…

Geef een reactie