De interne vacatures van de marktleiders in uitzendland – oktober 2011

image Even voorstellen; Arjan Elbers – 33 jaar, internetondernemer. Ik heb 10 jaar met veel plezier in de commerciële arbeidsbemiddeling gezeten. Tot september van dit jaar blogde ik regelmatig voor de website Simpeluitzenden.nl . De eigenaar van Simpeluitzenden heeft afgelopen week te kennen gegevens niet met zijn site door te gaan, door gebrek aan tijd. Zodoende hebben Marc Drees en ik contact gehad en mag ik op RecruitmentMatters mijn maandelijkse blog voortzetten, waarvoor dank Marc.

Elke eerste week van de maand laat ik zien hoeveel talenten er intern gezocht worden bij de grote 5 uitzenders: Randstad, Manpower, Tempo-Team, Adecco en Start People. Ik maak een onderscheid in operationeel personeel en management/staffuncties. Met operationeel personeel bedoel ik intercedenten, recruiters, consulenten, accountmanagers e.d. Bij management/staffuncties gaat het om vestigingsmanagers, regiomanagers, hoofdkantoorfuncties e.d.

Oktober 2011
Onderstaand tref je de openstaande vacatures van The Big Five aan op 1 oktober:
Oktober 2011: Aantal interne vacatures bij de vijf grootste uitzenders

Oktober 2011: Aantal interne vacatures bij de vijf grootste uitzenders

In totaal worden er iets meer dan 200 professionals gezocht (stagiaires tel ik niet mee).

Tempo-Team is flink dominant met ruim 37% van de totaalvraag. Adecco daarentegen werft momenteel bijna helemaal niet (4 vacatures open). Randstad is een duidelijk tweede qua vraag met 51 functies en Manpower en Start People zitten met 35 en 37 vacatures erg dicht tegen elkaar aan.

De piek van het totaal aantal vacatures 2011 was in de zomer rond juli en augustus, hier stonden ruim 265 functies open. Het totaal is na augustus flink gezakt; misschien wel door de 2 nieuwe sites: werkbijusgpeople.nl en werkenbijtempoteam.nl.

Later deze maand de interne vacatures van de grote 5 detacheerders / W&S bureaus.

Geef een reactie

10 Comments
 • Niet Relevant
  says:

  Wat een simpel en kortzichtig stukje. Je kijkt even snel op de sites van de ‘grote’ vijf om te zien of daar al dan niet interne vacatures op staan en je presenteerd dit als een onderzoek. Niet heel sterk, misschien zou je de moeite kunnen nemen de betreffende hoofdkantoren op te bellen hierover? Dat zou al meer op onderzoek lijken. Zelf werk ik bij één van deze grote vijf en ik kan je vertellen dat het aantal interne vacatures totaal anders is dan hier voorgesteld.

 • Leon Willemsens
  says:

  @Arjan,

  Interessante materie! Hoe ga je om met het verschil tussen vacatures en FTE’s? In gewoon Nederlands: 1 vacature kan gelijk staan aan 10 beschikbare posities. Hoe ga je dat verwerken? En wat als het uitzendbureau adverteert met meerdere locaties voor dezelfde vacature? 2 Vacatures, 1 stoeltje te vullen?

  • Arjan Elbers
   says:

   @Leon

   #vacatures en FTE schiften we niet. 1 vacature is doorgaans 1 positie, naam functie + locatie functie. Uitzonderingen zie je inderdaad altijd, maar bijna altijd is het 1 vacature (los van # uren) op 1 locatie.

  • Arjan Elbers
   says:

   @Miranda, Ik probeer de cijfers zo nauwkeurig mogelijk samen te stellen elke maand. De cijfers van Adecco zijn rechtstreeks vanaf de crewsite. Ik volg de grote vijf vanaf begin 2010 (als je vraag betrekking heeft op de trend).

 • Arjan Elbers
  says:

  @Sandor, Adecco heeft het hele jaar al minder vacatures dan de andere 4. ik durf niet te zeggen waardoor dit komt. Wellicht intern de handrem erop gehad, of het geluk van weinig verloop?!  

  @Chris, Leuk je hier te treffen! We hebben inderdaad vrij hevige verschuivingen gezien het hele jaar tussen de modus operationeel / management/staff. Volgende maand zijn er gegarandeerd weer (grote) verschillen).

  @Anoniem, We hebben bewust gekozen voor de grootste individuele labels als je landelijk de 5 grootse bekijkt, is dit voor USG – Start People. Voor de rest is mijn ervaring voor dit jaar dat strategieen snel kunnen veranderen, kijkend naar de grote op- en afschalingen van de functies.

 • Anoniem
  says:

  Beste Arjan,
   
  Kan je ook uitleggen waarom je in je statistiek alleen Start People noemt?
  Waar zijn de andere USG merken??
  Lijkt mij dat voor een volledig beeld er ook gekeken dient te worden naar de hele holding? Dit geldt natuurlijk ook voor de overige merken van Adecco en Randstad. 
  Voor de rest ben ik ook zeer benieuwd naar jou mening over het zeer opmerkelijke verschil.
   
  Grt.

 • chris
  says:

  Arjan,

  Herkenbare grafiek 😉 Aangezien de bedrijven allemaal hetzelfde opgebouwd zijn en dienst aanbieden zou je een gelijke verhouding tussen de operatie en ondersteuning verwachten. Deze is er echter niet. Heb je daar een verklaring voor? Wellicht staan niet al deze vacatures in de database  maar gebruiken ze een ander kanaal.

  Chris