Kan iemand alsjeblieft de knop uitzetten?

grafzerkDe gezondheid van onze economie en daarmee de gezondheid van onze arbeidsmarkt lijdt in toenemende mate onder het gebrek aan besluitvaardigheid van politici. Als er ooit een moment was waarop het gezegde zachte heelmeesters maken stinkende wonden van toepassing was, dan is het wel op dit moment. Er stijgt een misselijkmakende lucht op uit het rottende lijk dat Euroland heet. Die lucht wordt met de week penetranter, maar nog altijd lijkt er geen heelmeester bereid de noodzakelijke ingreep te verrichten.

Na misplaatste reddingsoperaties van banken en de daarop volgende reddingsoperaties van landen die niet in Euroland thuishoren staan we nu voor een tweede ronde van reddingsoperaties van banken (reeds drie Spaanse banken genationaliseerd, Dexia staat op het punt genationaliseerd te worden en een aantal Franse banken staan ook op de lijst) en de zoveelste zinloze storting in de bodemloze put die Griekenland heet (en binnenkort Spanje, Italie en Portugal).

Als ziende blinden hoopt de groep verzamelde kanslozen die geheel misplaatst politieke leiders worden genoemd op een wonder. Een wonder om een economische rampspoed die we geen van allen ooit hebben meegemaakt, af te wenden. Maar aangezien de rampspoed door onszelf is gemaakt is er geen wonder te verwachten. De enige manier is om met beide benen in de stront te gaan staan en te scheppen. En te blijven scheppen tot deze Augias stal is uitgemest. Wat sneller zal gebeuren als we eindelijk beginnen met scheppen in plaats van maar stront bij te blijven storten.

Ik geloof in vrije markt en kapitalisme, maar uitsluitend als ook in de downturn de ‘wetten’ van vrije markt en kapitalisme blijven gelden. Nu is het continu een vorm van privatized gains but socialized losses. Banken worden ondersteund omdat het anders heel, heel, heel erg zou worden. Griekenland wordt ondersteund omdat het anders heel, heel, heel erg zou worden.

Guess what? Het moet heel, heel, heel erg worden, want als we zo doorgaan wordt het nog veel, veel, veel, veel, veel erger. Domme banken en liegende landen dienen failliet te kunnen gaan. Zonder die kans is er sprake van moral hazard. En we hebben allemaal gezien waar dat toe kan leiden. Het heeft geen enkele zin om een lijk kunstmatig in leven te houden. Dat kost alleen maar heel veel geld. En het blijft ontzettend stinken.

Kan iemand alsjeblieft de knop uitzetten?

Geef een reactie