Vacaturesite top 10: reset?

Vacaturemonitor, negatief Er lijkt een reset te hebben plaatsgevonden waarbij het vacaturevolume is teruggezakt naar een niveau dat we lange tijd niet meer hebben gezien. Lag in het voorjaar van 2011 het volume aan unieke vacatures structureel ver boven de 100.000; met ingang van deze week lijken we terug te zakken naar een niveau rond dat getal. Een fundamenteel lager aantal vacatures en een sterke indicatie van een veranderend sentiment.

Het verschil in volume aan vacatureplaatsingen is ten opzichte van vorige week teruggelopen van 16,2% naar 15,3%. Het volume aan unieke vacatures is ingezakt van 11,2% naar 7,3%. Het is zeer waarschijnlijke dat we binnen enkele weken op een niveau zitten dat vergelijkbaar is met vorige jaar. Tenslotte verkeerde de markt toen in haar eerste groeifase terwijl we nu eerder in een krimp lijken te zitten.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 37 – 39)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 37 – 39)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,9%
  • Nationale Vacaturebank: +0,2%
  • Banenmatch: +0,1%
  • Monsterboard: +0,3%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Jobselectie: +0,3% 
  • JobTrack: -0,1%
  • Gus.nl: +0,1%

Een turbulent weekje, waarbij Nationale Vacaturebank haar plaats als grootste commerciele vacaturesite weer heeft heroverd van Banenmatch. Het is echter niet de vraag of maar wanneer deze pay to post site het gevecht met de freemium vacaturesites gaat verliezen. Maar laat ik me niet verliezen in gefilosofeer. Want er zijn een aantal opvallende veranderingen te constateren.

Zo is Randstad ineens terug in de top 10 ten koste van Megajobs (die per direct naar een 15e plaats keldert…). Is dit het definitieve einde van pseudo-aggregator Megajobs? De site heeft natuurlijk een slechte geboortedatum, op exact dezelfde dag als de geboorte van Totaljobs.nl. Het zou me niets verbazen als Megajobs de handdoek gooit, of terug probeert te komen als freemium site. Overigens is het de vraag hoelang Randstad zich zal weten te handhaven, gezien de toch ongezonde ontwikkeling van de uitzendindex.

En dan is er de enorme duikeling van Werk.nl, onze nationale kop-van-jut en zonder enige twijfel de slechtste vacaturesite van Nederland. Die vorige week nog (ontijdig) aankondigde een samenwerking te zijn aangegaan met Jobfeed om de transparantie op de arbeidsmarkt te verhogen. Aangezien Werk.nl sinds haar oprichting haar uiterste best lijkt te hebben gedaan om de transparantie op de arbeidsmarkt te verlagen

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Werk.nl daalt lichtjes van 17% naar 16%, terwijl Monsterboard doorschiet van 35% naar 38%. Banenmatch hersteld zich weer en gaat van 26% naar 32%.  Randstad maakt geen deel uit van deze vergelijking aangezien het woord niet onderscheidend genoeg is om op te filteren.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

En Werk.nl zet haar ineenstorting voort. Whatever… Nationale Vacaturebank en Monsterboard laten licht stijgende lijnen zien waarbij de stijging van Monsterboard overigens iets sterker is.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie