Dexia is dood, wie volgt?

Euro Kan iemand zich nog de tweede ronde van de stresstests van Europese banken herinneren? En wat her resultaat van Dexia was? De bank die nu feitelijk dood is verklaard door de markt en alleen nog maar kan staan dankzij de toegezegde steun van de Belgische en Franse overheden? En wat dit zegt over de kwaliteit van diezelfde stresstests?

De reden voor deze voorspelbare droefenis? Grieks waardepapier. Maar… is Dexia de enige bank met Grieks waardepapier? Nee, natuurlijk niet. Welke bank heeft er bijvoorbeeld heel veel van dat volstrekt waardeloze Grieks waardepapier? Nou, afgezien van een paar Franse grootbanken is dat onder meer de ECB. En wat denk je dat er gebeurt als daar een serieuze haircut moet worden genomen? Inderdaad, dan is de ECB in theorie dood. Maar wie draait er dan op voor de kosten? Inderdaad, wij!

Lang leve de Euro…

Geef een reactie

1 Comment
 • han mesters
  says:

  @Marc

  Er is een reden dat sommige mensen een Nobelprijs krijgen. Couldn’t agree more.

  Opinion
  For Joseph Stiglitz, the ECB is wrong

  The main player in the fight against the debt crisis in the eurozone, the ECB is grounded in “a philosophy that has failed,” accuses Joseph Stiglitz. Interviewed by the Czech daily Hospodářské noviny, the winner of the Nobel Prize for Economics criticises the “ideological” independence of central banks, which “have mastered the financial crisis much less successfully” than banks led by governments. For “instead of being answerable to the citizens, they answered to the markets.” The ECB should from now on focus not solely on inflation but also on policies for employment, growth and financial stability.
  Joseph Stiglitz does not foresee economic recovery in the coming years, as it is being undermined by, among other things, the austerity plans drawn up to control European states’ sovereign debts. What has to be built now is “an institutional framework that will create stability and responsibility.” According to the Nobel Prizewinner, Europe can learn from India, where the central bank is “independent and professional, but at the same time accountable to government.”

  https://www.presseurop.eu/en/content/article/1017241-everything-possible-even-burst-energy