Faillissementen in september 2011

grafzerk Het aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is in september aanzienlijk gedaald en op slechts 7 uitgekomen. Een halvering van het aantal faillissementen wat in augustus kon worden gemeld. Een onverwachte maar buitengewoon positieve ontwikkeling.

Ondanks deze vrolijke noot moet, gezien de inverse relatie tussen het aantal faillissementen en het vacaturevolume, voor de nabije toekomst worden gevreesd voor een toename van het aantal faillissementen. Tenslotte is het aantal indicaties dat het vacature-aanbod begint te krimpen steeds groter aan het worden. En hoe minder vacatures, hoe minder intermediairs.

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand; gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – september 2011

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – september 2011

Mooi, he! Een scherpe daling van het aantal faillissementen in september ziet er bijzonder hoopvol uit. Maar de recente historie toont dat er wel meer sterke schommelingen zijn geweest. Het is daarom beter om te kijken naar de trendlijn van het aantal faillissementen op basis van het gemiddeld aantal faillissementen per maand op basis van het jaarvolume. En dan is er weliswaar langzaam dalende lijn te zien; maar het aantal faillissementen ligt hierbij gemiddeld bijna op het dubbele dan wat september ons brengt.

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie