Careerbuilder kopieert Monster, parnert met BranchOut

Logotype BranchOut Twee dagen geleden annonceerde Careerbuilder haar samenwerking met BranchOut. Een eerste stap in de richting van een overname van het ondertussen alweer krimpende professional network binnen Facebook? Wie weet. Maar zo werd dit partnership natuurlijk niet door Careerbuilder aangekondigd:

The global leader in human capital solutions with the largest job site in North America is joining forces with the largest professional network on Facebook.  CareerBuilder and BranchOut today announced a partnership that enables CareerBuilder’s users to quickly expand their online network of contacts to get their foot in the door with a potential employer.

Hoor ik daar een beer schijten?

Overigens is de constatering dat BranchOut het largest professional network on Facebook feitelijk onjuist. Deze positie is al enige tijd geleden overgenomen door BeKnown. Inderdaad, het professional network van Monster; in de VS natuurlijk de grootste concurrent van Careerbuilder. Kan het zo zijn dat waar Monster in de make or buy afweging voor make heeft gekozen, lijkt Careerbuider nu voor de buy optie te kiezen. Maar niet voordat BranchOut voor een tijdje wordt gehuurd.

BranchOut heeft het ondertussen bijzonder moelijk, gezien de ontwikkeling van het gemiddeld aantal maandelijkse gebruikers (MAU):

AppData: Monthly average users (MAU) voor BeKnown (links) en BranchOut (rechts)

AppData: Monthly average users (MAU) voor BeKnown (links) en BranchOut (rechts)

Waar BeKnown (overigens bijzonder merkwaardige) groeicijfers laat zien is BranchOut al langere tijd aan het dalen. Geen leuke ontwikkeling voor de partijen die maar liefst $ 25 miljoen in dit initiatief hebben geinvesteerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Rick Marini (CEO BranchOut) als een hondsdolle over de samenwerking met Careerbuilder loopt te kwijlen:

In today’s work environment, surfacing inside connections at potential workplaces is essential for job seekers, and leveraging CareerBuilder’s reach and resources with our leadership as a professional network is a natural fit that delivers tremendous value to the labor community.

Zou Marini de illusie hebben dat hij hiermee BranchOut weer kan reanimeren, en misschien zelfs haasje over te doen bij BeKnown? Wie weet, maar dat lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk tenzij Careerbuilder net als Monster bereid is haar homepage volledig om te bouwen.

Maar wat betekent deze samenwerking voor een bezoeker van Careerbuilder? Nou, eigenlijk komt het neer op het bekende: wie ken je bij bedrijf XYZ, op het moment dat je een vacature van bedrijf XYZ aan het bekijken bent:

Among ways the two companies will collaborate is the ability for job seekers to view jobs of interest and instantly see people in their expanded network who they could contact for a potential referral or advice on getting an interview. 

Tja, is dat alles? Daar zal je niet veel handen voor op elkaar krijgen. En hoeveel Facebook gebruikers hebben daadwerkelijk hun rol en bedrijfsnaam op hun profiel ingevuld? En dan ook nog eens de app van BranchOut op hun profiel geactiveerd? Ik ruik de geur van volledige en faliekante mislukking al in de lucht hangen…

Dat laat onverlet dat ook Matt Ferguson (CEO CareerBuilder) helemaal door het dolle is:

This is a great partnership that has a lot of possibilities for job seekers and employers. In a highly competitive market, establishing more connections provides a distinct advantage.  From the job seeker’s perspective, this is especially critical for younger workers who don’t have the same professional contacts that more seasoned workers may have.

Tuurlijk Matt… maar veeg even dat kwijl uit je mondhoek…

Geef een reactie

3 Comments