Laimoon: arrogante zoekservice met plaatjes

Logotype LaimoonA fresh way to find discover jobs. Dat is hoe Laimoon zich presenteert op haar homepage. Maar wat/wie is Laimoon eigenlijk?:

The Laimoon Project is an ongoing collaborative effort aimed at providing a better and more fun way to connect experienced professionals with real jobs they are qualified for.

En daarmee heeft zich voor het eerst een partij uit het Midden-Oosten gemengd in de eindeloze zoektocht naar een betere ervaring voor werkzoekers. Maar is wat je van ver haalt ook lekkerder? Tijd voor een korte verkenning…

De homepage
Dit is de homepage van Laimoon:

Laimoon | Homepage

De site gebruikt verschillende achtergrondfoto’s en lijkt daarmee een beetje op Bing. Verder geen informatie behalve de grote gele knop dat het gratis is om hier te beginnen met het zoeken naar banen.

Klik:

Laimoon | Vraag 1

Oke, ik ga blijkbaar een keuzetraject in waarbij geheel in de ‘moderne’ infographics stijl mij word gevraagd van alles en nog wat over mijzelf aan te geven. Tot mijn schrik zie ik rechts bovenin dat er 7 stappen zijn. Zou Laimoon nooit van LinkedIn hebben gehoord? Nee, dat is het niet, want volgens de homepage kan ik gebruik maken van de LinkedIn API om me aan te melden. Vreemd…

Afijn, na een eerste keuze te hebben gemaakt kom ik op de 2e stap van het proces:

Laimoon | Vraag 2

Het zie er allemaal erg leuk uit, maar daarmee is het slechts eye candy en niet een goed proces. Want ik zit dingen in te voeren die ik ooit al eerder heb ingevoerd. En dat is knap irritant.

De volgende stap:

Laimoon | Vraag 3

Hier verraadt Laimoon haar wortels, maar daar is niets mis mee. Gewoon een aantal landen selecteren, want anders kan ik niet verder. En wie heeft er nou niet de drang om eens in Irak te gaan werken…?

Vervolgens komen we aan op wat meer werk-inhoudelijke vragen:

Laimoon | Vraag 4

Een prachtige, ouderwetse hierarchie in een modern jasje vorm gegeven. Dat geeft een leuk spanningsveld. En zorgt voor verwarring bij diepe specialisten die dus niet de managerial route hebben genomen. Maar niet te lang getreuzeld, ik ben pas bij stap 4…

En dan is er de keuze van het vakgebied, waarbij Laimoon op dit moment uitsluitend sales en marketing rollen biedt. Zoals ook duidelijk op de homepage staat. En dat maakt deze vraag dus een stuk logischer:

Laimoon | Vraag 5 

Ook hier weer de aaibaarheid van de visuals, met als leuke touch de blauwe benen als blijk van de some marketing keuze.

Op naar de 6e keuze:

Laimoon | Vraag 6

En in de 7e stap moet ik aangeven welke bedrijfssectoren er in mijn achtergrond zitten:

Laimoon | Vraag 7

Zo… klaar.

Met het invullen van alles wat ik heb gedaan. En niets van wat ik wil doen… Ik moet allerlei informatie geven die onderdeel is van mijn cv/profiel en die dus geextraheerd had kunnen worden. En ik heb niets ingevuld van wat ik zou willen/kunnen doen. Daar doet een aaibare interface en interactie niets aan af. Ik heb geen idee of er een geschikte baan aan het eind van dat proces ligt maar ik moet de hele tunnel door zonder de mogelijkheid tussendoor af te haken en in een explorer mood naar vacatures te kijken. Laimoon weet wat goed voor mij is. Daar krijg ik pukkels van…

En ziedaar, na op de knop Continue te hebben geklikt, krijg ik dit te zien:

Laimoon | Vacatures gevonden 

Een vrolijk maar volstrekt overbodig tussenscherm. Show me the jobs! Zwaar gefrustreerd klik ik op Continue.

Maar nee, nog altijd geen vacatures. Nu vindt Laimoon het blijkbaar tijd om maar liefst drie krankzinnige keuzevragen op mij af te vuren volgens onderstaand concept:

Laimoon | A/B keuze

Huh? Wat is dit nou voor een vraag? Wat een bijzonder merkwaardige keuze die ik hier moet maken. Waarmee een willekeurige keuze met gesloten ogen mogelijk de beste is.

Na drie van dit soort vragen te hebben beantwoord krijg ik eindelijk een vacature te zien. Inderdaad 1 vacature…:

Laimoon | Vacature

Godsamme, dit is een soort Pandora, maar daar kreeg ik tenminste eerst meteen muziek te horen en besloot achteraf of er meer van hetzelfde soort muziek moest komen. Wat een ellende… En wil ik een volgende vacature zien dan moet ik door dezelfde reeks van drie vragen heen. Dat gaat verdomde snel vervelen… Veel teveel moeite en inspanning om eventueel passende vacatures te zien. Opzouten!

Conclusie
Laimoon is Jobfox revisited. Een ellenlange lijst (zij het aanzienlijk korter dan bij Jobfox waar ik maar liefst 27 keer moest klikken) aan vragen waar ik een antwoord op moet geven om vervolgens bij een niet-passende baan uit te komen. Zonder de mogelijkheid om in de tussentijd uit te stappen of om de impact van mijn keuzes op het aantal en de aard van de beschikbare banen te zien. De enige opleuking ten opzichte van Jobfox is het visuele karakter van het vraag- en antwoordspel. Maar dat verveelt ook erg snel als je geen passende vacatures ziet.

Laimoon denkt mij een plezier te doen, en daarmee vergeet Laimoon dat een keurslijf nooit prettig aanvoelt. Want een keurslijf met leuke plaatjes blijft nog altijd een keurslijf. En daarmee bijzonder vervelend. Waardoor Laimoon volledig faalt in haar aan zichzelf gestelde opdracht:

The Laimoon Project is an ongoing collaborative effort aimed at providing a better and more fun way to connect experienced professionals with real jobs they are qualified for.

Het is geen better en zeker geen more fun way voor experienced professionals om echte banen te vinden waarvoor zij gekwalificeerd zijn. Het is een arrogante service die de informatie uit LinkedIn negeert en het beter denkt te weten dan de enige persoon waar het om draait: de werkzoeker. En dat is oer- en oerdom.

Geef een reactie