Vacaturesite top 10: er vliegt een vogeltje naar binnen

Vacaturemonitor, positief In de tweede week van haar bestaan heeft Jobbird al de vacaturesite top 10 weten te bereiken. De nieuwste vacaturesite van Nederland komt met stip binnen op nummer 8. Dat is een formidabele prestatie; zeker gezien de valse start van de site. Ondertussen laat Jobbird een totaal van ongeveer 3.500 vacatures zien. En mede dankzij Jobbird is er sprake van een forse groei van het vacaturevolume in vergelijking met vorige week.

Het verschil in volume aan vacatureplaatsingen met dezelfde periode in 2010 is ten opzichte van vorige week gegroeid van 15,3% naar 20,1%. Het verschil in volume aan unieke vacatures is gestegen van 7,3% naar 10,6%. En daarmee hebben we voorlopig toch weer wat meer afstand genomen van vorig jaar; hoewel de almaar groeiende monetaire en economische onzekerheid ongetwijfeld een neerwaartse druk op het vacaturevolume uitoefent. Maar het vacaturevolume buigt misschien; het breekt in ieder geval nog niet.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 38 – 40)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 38 – 40)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +0,4%
  • Banenmatch: +1,3%
  • Nationale Vacaturebank: –0,5%
  • Monsterboard: -0,6%
  • DOVAjobs: -0,3%
  • Jobselectie: +0,1% 
  • JobTrack: -0,1%
  • Gus.nl: 0,0%
  • Careerbuilder: -0,2%

En als een gevolg van de stormachtige entree van Jobbird is Randstad na 1 week alweer uit de top 10 verdwenen. Maar naast die nieuwe binnenkomer zijn er de nodige grote verschuivingen te melden. Zo knalt Banenmatch ruim over Nationale Vacaturebank heen; niet alleen door de sterke groei van Banenmatch maar ook doordat Nationale Vacaturebank zelf fors wegzakt. Net als Monsterboard overigens, die maar liefst 0,6% krimpt.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Ook hier laat Jobbird zich niet onbetuigd; de site nestelt zich meteen op de 3e plaats, direct achter collega Banenmatch. Monsterboard zakt van 38% naar 32%, terwijl Banenmatch van 32% naar 24% zakt. Werk.nl gaat naat een vierde plaats met traditioneel een bijzonder hoog negatief sentiment.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Nou, blijkbaar zijn Monsterboard en Nationale Vacaturebank nogal geschrokken van de entree van Jobbird. De reden waarom VNU Media zich heeft verlaagd tot colportage-praktijken? Geen idee, maar het zou me niets verbazen. De komende weken worden bijzonder interessant. Want het zal toch niet zo zijn dat binnen een paar weken de nummer 1, 2 en 3 positie allen worden ingenomen door ‘gratis’ vacaturesites…?

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

2 Comments