De grote VIJF: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief Jawel, de serie van “de grote vijf “ bestaat weer uit vijf vacaturesites. En dat zijn twee pay-to-post vacaturesites (Monsterboard en Nationale Vacaturebank ), twee ‘gratis’ vacaturesites (Banenmatch en Jobselectie) en de slechtste site van Nederland: Werk.nl.  Inderdaad, vanaf deze week is JobTrack uit de lijst verwijderd en doen Banenmatch en Jobselectie hun intrede.

En de oldtimers leggen het af tegen de jonkies. Dat is het verhaal in een notedop. Werk.nl is en blijft natuurlijk nog altijd de grootste; mogelijkerwijs tot bedrijven gaan ontdekken dat er ook andere gratis alternatieven zijn. Die waarschijnlijk makkelijker en sneller in gebruik zijn en misschien ook wel goede resultaten opleveren. Dan kan Werk.nl de transparantie in de arbeidsmarkt vergroten door zichzelf op te heffen…

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Jawel, Werk.nl is zo’n 700 vacatures ingezakt, Nationale Vacaturebank staat 800 in de min en Monsterboard is ruim 500 naar beneden gegaan. Allemaal matig nieuws voor de bestaande partijen dus. En de twee nieuwkomers staan volgens eigen zeggen ruim boven de twee grootste pay-to-post commerciele vacaturesites. Is dit het einde van een tijdperk? Tien jaar geleden ontkenden krantenuitgevers dergelijke uitspraken in alle toonaarden. En er zal ongetwijfeld ook nu bij deze vacaturesites sprake zijn van categorische ontkenning. Maar de werkelijkheid lijkt een ander verhaal te vertellen…

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Geen vergelijking met vorige week, want de percentages zijn natuurlijk afhankelijk van de participanten, en dat is nogal veranderd met vorige week. Hoe dan ook, Monsterboard en Banenmatch zijn de twee grootste buzz-generatoren. En Werk.nl is zoals gebruikelijk de vacaturesites met het meeste negatieve sentiment. Hoewel zowel Nationale Vacaturebank en Jobselectie hun best doen daarbij in de buurt te komen…

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed 

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Ja, een redelijk druk plaatje, maar door het enige tijd op je in te laten werken is het beeld toch wel tredelijk duidelijk. En dat beeld zegt me vooral dat Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Jobselectie dalen terwijl Banenmatch is geexplodeerd naar een niveau dat gelijk staat aan dat van Werk.nl. Tekenen van een nog verdere groei van deze vacaturesite?

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Zo ziet de komst van twee gratis vacaturesites er uit. Waarbij met name de entree van Banenmatch natuurlijk indrukwekkend te noemen is. Met op dit moment een niveau dat min of meer gelijk aan dat van Nationale Vacaturebank is. Jobselectie is blijven hangen op een aanzienlijk lager niveau.

Geef een reactie