Vacaturesite top 10: de tijden zijn veranderd

Vacaturemonitor, positief Ik ga een boude voorspelling doen: voor eind 2011 staat in de top 3 van de grootste Nederlandse vacaturesites geen pay-to-post vacaturesite meer. De heerschappij van Nationale Vacaturebank en Monsterboard is dan ‘voorgoed’ voorbij. Performance based business modellen, hoe simpel ook, zijn dan de norm geworden. Plus die gekke Werk.nl natuurlijk. In 2012 nemen sites als Banenmatch, Jobselectie en Jobbird het vaandel van de ‘oude’ garde over en worden de dominante factor in het online vacaturelandschap. Plus hun nog te lanceren kopietjes, natuurlijk.

Overigens hebben we wederom een goede week achter de rug; dus het resultaat van de afgelopen drie weken is zonder meer uitstekend te noemen. Het verschil in volume aan vacatureplaatsingen met dezelfde periode in 2010 is ten opzichte van vorige week is zeer licht gestegen; van 18,3% naar 18,7%. Het verschil in volume aan unieke vacatures is gestegen van 13,7% naar 15,4%.

De wekelijkse top 10
Ter volledigheid ook nog even de top 10 er voor de afgelopen drie weken; door het wegvallen van meer dan 8.000 vacatures er toch iets anders uit is gaan zien:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 40 – 42)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 40 – 42)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: +0,2%
  2. Banenmatch: +1,7%
  3. Nationale Vacaturebank: 0,0%
  4. Jobselectie: +0,1%
  5. Monsterboard: -0,2%
  6. Jobbird: +0,5%
  7. DOVAjobs: -0,3%
  8. JobTrack: -0,1%
  9. Gus.nl: 0,0%
  10. Careerbuilder: -0,2%

 

Gezien? Banenmatch nadert nu wel heel dicht Werk.nl terwijl Jobselectie Monserboard voorbij is gestoken en richting de positie van Nationale Vacaturebank oprukt. O ja, en Jobbird staat nu op de 6e plaats en komst akelig dichtbij Monsterboard. Wat gebeurt er allemaal? Het is daarom misschien toch niet zo’n boude voorspelling dat Nationale Vacaturebank en Monsterboard binnenkort niets meer in de top van de grootste vacaturesites te zoeken hebben. De vijfde plaats lijkt binnenkort het hoogst haalbare voor een niet-freemium site.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen 

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Wat betreft de ‘buzz’ doet Monsterboard het nog altijd goed. Ondertussen zijn Jobbird en Banenmatch vrijwel gelijk aan elkaar. De overige vacaturesites lijken nog altijd weinig te begrijpen van social media of hebben mogelijk het idee dat er niet veel met social media is te doen.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Ziet iemand een trend bij Nationale Vacaturebank en Monsterboard? Ik zie er in ieder geval wel eentje. En het is een dalende trend. Het marktaandeel van de twee grootste pay-to-post vacaturesites is langzaam maar onverbiddelijk aan het slinken. En in een markt waar steeds meer ‘gratis’ alternatieven komen is een slinkend vacaturevolume niet te compenseren met een stijging van de prijs per vacature. Tenzij je een doodswens hebt. Ik ben heel benieuwd wat de contractonerhandelingen voor 2012 met de grote vacatureleveranciers gaan opleveren…

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

2 Comments