Vacatureresellers ook in het nauw?

kristallenbol Met de opkomst van gratis vacaturesites staan niet alleen de pay-to-post vacaturesites onder druk om met alternatieven te komen willen ze overleven; ook vacatureresellers zoals Adver-online en Vonq zijn plotseling opgejaagd wild geworden. Deze partijen leven tenslotte van het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs van vacatureslots van pay-to-post vacaturesites.

Vacatureresellers proberen de vacatureslots zo goedkoop mogelijk in te kopen bij de pay-to-post vacaturesites. Tegelijkertijd is het de bedoeling om de vacatures zo duur mogelijk te verkopen aan nietsvermoedende bedrijven. De toegevoegde waarde die deze vacatureresellers claimen is natuurlijk de kennis van de markt, maar de werkelijkheid kan aanzienlijk minder sympathiek zijn. En was Adver-online niet gewoon een concurrent van de pay-to-post vacaturesites geworden?

Hoe dan ook; vacatureresellers zullen net als pay-to-post vacaturesites geconfronteerd worden met teruglopende volumes. En dat betekent teruglopende omzet. Tegelijkertijd zal de weerstand van vacaturesites toenemen om (tegen te lage tarieven) vacatureslots aan de resellers te verkopen. En dat betekent teruglopende marge. En het animo van bedrijven om tegen te hoge tarieven vacatureslots in te kopen neemt natuurlijk ook af. En dat betekent dus dubbel teruglopende marge. Minder omzet en minder marge is een heel slechte combinatie…

Het lijkt dus bepaald geen goede tijd om vacature-reseller te zijn. Met de neergang van de pay-to-post vacaturesites zal de huidige vorm van dienstverlening van vacature-resellers versneld verdwijnen. Of zou er soms iemand bereid zijn te betalen voor hun dienstverlening richting gratis vacaturesites? Maar dan zullen ze toch enige resultaatverplichting moeten gaan leveren. Want anders is er (hopelijk) geen bedrijf die hier nog intrapt.

Geef een reactie

8 Comments
 • Peter
  says:

  Naast de resultaatverplichting (helemaal met Marc eens) zou voldoende inzage naar de herkomst van de reacties ook wenselijk zijn. Prima dat de vacature op een goede “mediamix”wordt geplaatst van meerdere (zeg voor het gemak even zo’n zes)  vacaturesites, maar wie vertelt mij dat twee niet genoeg is geweest? Een pakket Vonq of Adver-Online gaat toch al snel dik over een scherpe inkoop van twee sites heen? Daar komt nog eens bij dat de herkomst van bepaalde sites onduidelijk is. Ik zie soms sites langskomen waarvan ik denk “zou dit nou geen site zijn die door Adver-Online of Vonq zelf is opgericht en dus qua inkoop helemaal niets kost, maar wel wordt doorberekend aan de klant?” Zoekt men een goede “planner” dan richt ik toch gewoon “plannersvacatures.nl” op en zeg ik tegen de klant dat deze niche site toch wel onmisbaar is voor de juiste mediamix.. Bovendien hoeft deze eigen site ook helemaal niets te leveren aan reacties, wanneer het voor de adverteerder onduidelijk is wat de herkomst van de reacties is. Reacties worden immers afgevangen door een “sollicitatiepagina” en vervolgens naar de klant doorgestuurd. Wie weet waar jouw ideale kandidaat vandaan gekomen is? Ik pleit voor meer inzichtelijkheid in de herkomst van de respons in plaats van te vertrouwen op de gekozen mediamix. Waarom betalen voor sites die je wellicht helemaal niet nodig hebt? Plaatsen op één of desnoods twee gevestigde betaalde site is in ieder geval wel helder (én mogelijk zelfs wel voldoende).  
  Zo duur mogelijk doorverkopen van vacatureslots is één, maar mogelijke doorverkoop van “eigen sites” is toch ook een punt om over na te denken… ik heb zo mijn vraagtekens.

 • Remy Verhoeven
  says:

  Beste Lara,

  In reactie op jouw vraag is het misschien toch handig om het concept wat nader toe te lichten.

  Vijf jaar geleden zijn wij gestart met VONQ vanuit de overtuiging dat het voor recruiters steeds lastiger werd om te bepalen welke (online) media ingezet moest worden. Er waren wel onderzoeken beschikbaar, maar die waren veelal gebaseerd op naamsbekendheid en andere “verouderde” manieren van het meten van online bereik. Wij zijn daarom direct vanaf de allereerste campagne gestart met het meten van daadwerkelijke respons. Dat is immers waar het allemaal op draait.
  9.000 campagnes en daarmee circa 60.000 advertenties verder weten wij exact waar kandidaatsgroepen zich online bevinden. Met een portfolio van inmiddels ruim 400 nationale en internationale partners (en een veelvoud aan doorplaatsingen) kunnen wij nieuwe campagnes daarom zeer specifiek en doeltreffend inrichten. Gedegen en onderbouwd advies in de juiste mediamix en het zijn van een one-stop-shop voor (internationale) online recruitment zijn inmiddels veruit de belangrijkste USP’s van VONQ.
  Vijf jaar geleden was er de opkomst van vele vak-, branche- en regio-specifieke nichesites. De afgelopen drie jaar is de opkomst van Social Media voor recruitment een hot item en is dat nog steeds. Daarnaast zien wij net als Marc de gratis vacaturesites een vlucht nemen.
  Wij werken altijd campagnematig. Een klant kan bij ons niet alleen gratis sites afnemen. We hanteren een minimum van 3 betaalde kanalen per campagne. In de praktijk zetten we echter veel meer kanalen in. Vacaturesites zijn daarbij slechts een klein onderdeel van het gehele aanbod. Het is van belang om een goede mediamix in te zetten om de wervingsdoelstellingen te behalen. Gratis sites kunnen daar een onderdeel van zijn, maar zijn nooit het enige middel. Er komt simpelweg te weinig kwalitatieve respons vanaf. Bovendien is er in de meeste gevallen geen serviceorganisatie, waardoor het lastig is om een vacature te plaatsen, te verwijderen of te wijzigen.
  Er zijn klanten die ervoor kiezen om eerst alle vacatures op 1 of 2 (al dan niet betaalde) boards te plaatsen, alvorens ze ons inschakelen. Zelf groot inkopen kan voordeliger zijn qua out-of-pocket kosten. Andere klanten kiezen ervoor om juist de gehele werving bij ons neer te leggen en zich puur op de selectie van kandidaten te richten. Waarmee je weer effectiever omgaat met de capaciteit van de recruiter.
  Ik hoop dat ik hiermee antwoord heb gegeven op jouw vraag.

  Mvg Remy

 • Lara
  says:

  Ik snap niet dat een werkgever zou gaan betalen voor een partij als vonq voor de GRATIS jobboards…..

  Deze partijen bieden gratis diensten aan met al dan niet een freemium model en zou er dan omzet vloeien naar resellers??

  Apart dat werkgevers dit laten gebeuren,zie hier dan ook absolouut de zogenaamde toegevoegde waarde niet,wellicht kan een van de heren dit nog uitleggen

 • Pieter de Kiewit
  says:

  In mijn niche recruitment bedrijf komt het incidenteel voor dat ik een opdracht oppak buiten mijn eigen doelgroep. Ik word dan ingehuurd voor mijn kennis van de klantorganisatie, beoordeling van de kandidaten en procesmanagement. Niet omdat ik de kandidaten in mijn database heb. In zulke gevallen werk ik met Vonq die me de juiste kanalen weten te noemen en me veel werk in distributie van de teksten uit handen nemen. Op dat moment persoonlijk en dus incidenteel inkopen bij Monster of Stepstone zou bovendien duurder zijn, in prijs en in uren. Deze oplossing kan zich in elk opzicht meten met hetgeen mijn interne collegae van YER me destijds konden bieden.

 • Remy Verhoeven
  says:

  Beste Marc,

  Gratis vacaturesites zijn een kans voor onze klanten om in een aantal gevallen nog effectiever te werven. Wij adviseren onze klanten welke online kanalen goed werken, ook wanneer dit gratis kanalen zijn. Zo zetten wij regelmatig gratis sites in zoals Jobbird, NatureJobs, Zeelandnet, Waterjobs, FMFvacatures en Werk.nl . Uiteraard alleen als dit ook aansluit bij het profiel van de gewenste kandidaat. Ons business model is niet alleen gebaseerd op voordeel/goedkoop, maar inmiddels veel meer op effectiviteit en expertise. Met andere woorden: waar zit de kandidaat? Uiteindelijk gaat voor niets de zon op, dus dat wij een vergoeding vragen voor onze diensten, begrijpt iedere klant. Daardoor maakt het voor ons niet uit of het een gratis of een betaald kanaal is. 

  Ik hoop dat bovenstaand verhaal uitlegt waarom wij gratis sites niet als een bedreiging, maar juist als een kans zien. Wij zijn constant op zoek naar de next-big-thing in online recruitment en adviseren onze klanten daar vervolgens over.

  Ik nodig je overigens graag uit op ons kantoor om een kijkje in onze keuken te nemen. Ik hoop, maar verwacht daarmee ook dat het volgende stuk over “resellers” een stuk positiever wordt ingestoken! 

  Met vriendelijke groet,

  Remy Verhoeven
  Partner @ VONQ 

  • Sander Poos
   says:

   Beste Remy,

   Vanuit die visie ben ik het er volledig mee eens. Dit biedt dan ook interessante nieuwe samenwerkingsmodellen en ik zie die keuken (nogmaals) dan ook graag.:-)
   Overigens ben ik het wel eens met Marc dat het, stomweg re-sellen, zonder toegevoegde waarde, in de toekomst sterk onder druk zal komen te staan.

   Sander Poos
   Directeur sales en marketing @ jobbird.com 

 • Thomas Waldman
  says:

  Ik denk dat beide partijen (Adver en Vonq) het inmiddels steeds meer moeten hebben van de handling en het overzicht. Er zijn inmiddels zo veel mogelijkheden online dat het overzicht daarop voor (met name kleinere) werkgevers moeilijk is. Ik ben dus zeker niet met je eens dat het slechts tussenhandelaren zijn. Geweest? Zeker, inmiddels niet meer.
   
  Dat gezegd hebbende denk ik wel dat het prijsmodel op de schop moet, ik kan me goed voorstellen dat beide partijen een gezonde toekomst tegemoet gaan als ze mij een traffic garantie geven en daarop afrekenen. 
   
  Ik vraag me trouwens af of het het pay to post volume onder druk ligt? Als je kijkt naar jou blogs over de grote vier zie ik een heeele zwakke daling. Een daling die volgens mij eerder groeit ten opzichte van het totale baanaanbod dan dat er sprake is van een enorme exodus.

  Leuke tijd dus om een reseller te zijn!