Vacatures per regio: grrroei!

Vacatures per regio, positief Ook deze week is er weer zeer forse groei te melden uit de regio’s. Tenminste; West- en vooral Zuid-Nederland laten een zeer forse groei zien; de andere twee regio’s doen het met een lichte groei. Maar groei is groei. Het enige wat maar in mijn achterhoofd blijft knagen is: hoe kan het vacaturevolume zo sterk groeien terwijl ook de werkloosheid zo sterk toeneemt? Ik snap hier dus helemaal niets van. Het ligt toch voor de hand om een inverse relatie tussen deze twee te veronderstellen?

Maar ja, in een wereld waar regeringslijders (nee, geen typefout) dagelijks de grootste onzin verkondigen over de redding van ons Eurolandje en de AEX stijgt op rampzalig economisch nieuws is blijkbaar alles mogelijk. Dus ook zoiets vreemds als stijgende werkloosheid met stijgende vacature-aantallen. Ik ben het spoor bijster.

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 40 – 42 (2008 – 2011)

Vacatures per regio: week 40 – 42 (2008 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,4%
  • West-Nederland: +0,3%
  • Oost-Nederland: +0,1%
  • Noord-Nederland: +0,1%

Toe maar! Alles groeit; waarbij Zuid- en West-Nederland wel met anabolen lijken te hebben gespeeld. Niet normaal gewoon!

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Het kan niet op. De gedachte dat het vacaturevolume bij lange na niet op het niveau van de voorjaarspiek zou kunnen komen, kan ik gevoegelijk in de prullenbak donderen. Wat Zuid-Nederland is al op dat niveau aangekomen en West-Nederland lijkt daar ook hard naar op weg. Slechts Oost- en Noord-Nederland zijn hier nog relatief ver van verwijderd, maar dat blijven natuurlijk de twee kleinste regio’s.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

2 Comments