Vandaag is (g)een historische dag

Euro In mei 2010 was Griekenland failliet. Extend and pretend heeft het rottende lijk tot nu toe als schijndode gepresenteerd. Maar de stank wordt zo langzamerhand te ondraaglijk om nog langer de schijn op te houden. Zo langzamerhand weet iedereen dat Griekenland zonder formidabele afschrijvingen op haar schuld nooit kan herstellen. Maar die formidabele afschrijvingen gaan ervoor zorgen dat banken failliet gaan. En dan moeten landen hun banken steunen. Wat tot consequentie heeft dat meer landen failliet gaan (meer dan Griekenland, Spanje, Italie, Portugal en Ierland; de PIIGS). Met andere woorden, het einde van de Euro zoals wij die kennen.

En dat mag blijkbaar niet, getuige Merkel’s morele chantage van de Bundestag vandaag, waarin zij feitelijk oorlog in het vooruitzicht stelt indien de Bundestag niet akkoord gaat met de ESFS uitbreiding. De Euro mag niet falen, want dan faalt een verenigd Europa. Dat Merkel’s daden tot op heden juist die oorlog en dat falen een stuk waarschijnlijker hebben gemaakt, vergeet zij helaas te vermelden. Het geheugen van politici…

Vandaag wordt de extend and pretend weer een paar weken verlengd met een of ander lachwekkend compromis. Waardoor de kosten van het uiteindelijke en onafwendbare falen nog hoger worden. Kosten die de consument mag gaan ophoesten. Sinds wanneer is ons democratische stelsel zo volstrekt incompetent?

Geef een reactie

2 Comments
 • Maarten Fekkers
  says:

  Griekse leningen hebben zojuist een haircut gekregen van 50%. Dat betekend dat er ook een akkoord is voor het herkapitaliseren van de banken. (anders kan je dat niet doen)

  Kans is aannemelijk dat ESFS nu niet naar 2000 miljard gaat maar de ECB de rol als “lender of last resort” gaat oppakken.  
  Wat eigenlijk de beste oplossing is die op tafel lag. 

  Waarom?  Omdat met een actieve ECB op de markten er geen speculant het in zijn hoofd haalt om Spanje of Portugal aan te vallen. Of elk ander land. ECB wint altijd, die hebben een geldpers. Uiteindelijk worden we dan net als de USA en Japan, maar dan met een aanzienlijk lagere schuld.
  En geen enkel euroland hoeft bij te storen. Het dreigement van de ECB is voldoende, uitvoeren van dat dreigement is niet nodig. 

  Einde eurocrisis. Hallo verenigde staten van Europa! (zonder verkiezingen, dat dan weer wel)