De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positiefDe serie van de grote vijf vacaturesites kent sinds kort twee nieuwe leden; de ‘gratis’ vacaturesites Banenmatch en Jobselectie. Die ondertussen Nationale Vacaturebank en Monsterboard bedreigen op basis van het vacaturevolume. Een bijzondere ontwikkeling die bij mij de volgende vraag oproept: welke vacaturesite moet het veld ruimen in de top vijf als Jobbird nog verder groeit? Wordt dat een ‘gratis’ vacaturesite of aan pay-to-post vacaturesite. Ik ben zeer benieuwd…

Met uitzondering van Werk.nl laten alle vacaturesites groei van het vacaturevolume zien. Waarbij met name de groei van Jobselectie redelijk bizarre proporties heeft aangenomen. Het is daarbij de vraag hoe betrouwbaar deze cijfers van de site zijn.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl zakt met zo’n 500 vacatures in, en is daarmee de outlier in een week waarin de overige vacaturesites allemaal stijgen. Nationale Vacaturebank en Monsterboard gaan beiden met 600 vacatures omhoog, Banenmatch met 1.400 en Jobselectie met een gekmakende 9.000.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Een licht inzakken van Monsterboard (van 47% naar 44%) wordt gecompenseerd door een even grote groei van Banenmatch (van 30% naar 33%). In de achterhoede is Werk.nl met 14% een goede derde, met natuurlijk weer het grootste negatieve sentiment. Ten aanzien van dat laatste punt doet Nationale Vacaturebank overigens haar uiterste best om Werk.nl naar de loef te steken. Geen goede ontwikkeling.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Ja, een redelijk druk plaatje, maar door het enige tijd op je in te laten werken is het beeld toch wel tredelijk duidelijk. En dat beeld zegt me vooral dat Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Jobselectie dalen terwijl Banenmatch is geexplodeerd naar een niveau dat gelijk staat aan dat van Werk.nl. Tekenen van een nog verdere groei van deze vacaturesite?

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Ja, de grote stijgers zijn dus de twee gratis vacaturesites; de pay-to-post vacaturesites laten een zeer magere groei (hierbij vergeleken) zien. En Werk.nl laat eens een onvermoede periode zonder uitschieters zien. 

Geef een reactie

6 Comments
 • Vincent / Jobselectie
  says:

  Een laatste update voor de meest actuele statistieken. We hebben nu alle koppelingen met klanten kunnen fixen en de boel opgeschoond.

  De meest actuele en recente statistieken:
  Afgelopen 30 dagen: 12,790
  Afgelopen 60 dagen: 18,050 
  Afgelopen 90 dagen: 21,029 

  Groeten Vincent, 

 • Lara
  says:

  @vincent….ja dat lijkt me inderdaad een slimme zet want zie het giga verschil in aantal wat jullie aangeven en aantal jobfeed (iets wat bij de overige 4 niet het geval is,sterker nog die publiceren minder dan dat jobfeed aangeeft.

  Lijkt me voor jullie inderdaad zaak om snel op te schonen voor geval dat je niet serieus genomen meer wordt op termijn…

  Beter 15k actieve actuele vacatures dan 30k waarvan meerderdeel ouder is dan 2 mnd.

  Groet

  Lara

  • Vincent / Jobselectie.nl
   says:

   @Lara We hebben de boel volledig opgeschoond en de bezem er door gehaald. Kwaliteit gaat boven kwantiteit!

   Bij dezen de exacte statistieken die voor 100% correct zijn:
   – Afgelopen 30 dagen: 11.650 vacatures
   – Afgelopen 60 dagen  16.942 vacatures
   – Afgelopen 90 dagen 19.938 vacatures

   Groeten Vincent,
    

 • Lara
  says:

  Ik snap de cijfers denk ik niet helemaal maar jobfeed zegt dat jobselectie ruim 15.000 actieve vacatures heeft en jobselectie denkt zelf ruim 30.000?
  Denk dat de meetbaarheid van jobfeed betrouwbaarder is dan wat een site zelf denkt of roept(miss veel oude vacatures?)
  Anders gezien begin ik morgen een vacature site en zeg ik 50.000 vacatures te hebben en ben ik direct de grootste….lol

  • Vincent
   says:

   @Lara Haha… was het maar zo makkelijk, dat had mij heel wat belletjes gescheeld.

   Zoals bij de statistieken staat zijn die 15479 geplaatst in de afgelopen 60 dagen.

   Het verschil ontstaat omdat wij vacatures die recent nog zijn gewijzigd door de klant nog tonen terwijl Jobfeed die niet meer meetelt omdat ze ouder zijn dan 60 dagen.

   Die +30.000 vacatures komen niet zomaar uit de lucht komen vallen maar zijn daadwerkelijk geplaatste vacatures. Wel ben ik het met de eens dat het aanbod opgeschoond moet worden want er staan helemaal achterin de lijst vacatures voor in het musea.

   Mocht je nog verdere vragen hebben dan hoor ik het wel.

   Groeten Vincent,

 • Vincent
  says:

  Hoi Marc,

  Graag geef ik een toelichting over de statistieken van Jobselectie. De groei zit er zeker flink in echter moet ik daar wel een opmerking bij plaatsen.

  Op dit moment hebben we wat problemen met koppelingen van klanten wat tot gevolg heeft dat sommige vacatures soms later online verschijnen dan de daadwerkelijke plaatsingsdatum.

  Het gevolg is dat wij in de ene week een lichte groei tonen terwijl de vacatures pas een week later online komen en het daardoor waarschijnlijk explodeert.

  Zelf heb ik geen toegang tot Jobfeed maar bij het aantal nieuw geplaatste vacatures van afgelopen 60 dagen zet ik wel mijn vraagtekens aangezien er de afgelopen 30 dagen al 11589 vacatures zijn geplaatst. 

  Ik kan het dus niet helemaal verklaren maar misschien jij nu wel. Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag.

  Daarnaast werkt Jobselectie hard of te zorgen dat de techniek weer goed loopt maar zoals ieder bedrijf hebben ook wij onze uitdagingen 😉

  Groeten Vincent,
  Jobselectie.nl