Randstad: Omzet op niveau 2008, marge in duikvlucht

De omzet van Randstad is weer op het niveau van begin 2008. Na vier jaren van crisis – en twee niet onbescheiden overnames later – is Randstad weer terug bij af. Dat wil zeggen: voor zover het de omzet betreft. Niet wat de winst betreft. In diezelfde vier jaren daalde de bruto-winstgevendheid tot een nieuw laagterecord, zoals blijkt uit deze grafiek.

Randstad: Omzet en bruto-marge (rode lijn), Q1 2008 – Q3 2011

Randstad: Omzet (in miljoenen EUR) en bruto-marge (rode lijn, in procenten), Q1 2008 – Q3 2011

En dat tekent de gehele uitzendmarkt. Bij concurrent Manpower steeg de omzet (met 9% valutagecorrigeerd) en daalde de brutomarge met 47 basispunten [LINK:  ]. Ook bij Randstad gaat een flinke omzetstijging (van 12% organisch) gepaard met een margedaling (van 39 basispunten).

Met de berichten over temperende winstverwachtingen bij USG People – dat morgen de cijfers bekendmaakt – is de toon gezet voor de komende maanden en mogelijk jaren: margedruk, margedruk, margedruk…

Marge kopen
Het margeprobleem is licht getemperd door de acquisitie van de SFN Group, het vroegere Spherion. De cijfers van deze verlener van professionele diensten in de Verenigde Staten zijn slechts gedeeltelijk in Randstads resultaten opgenomen. We mogen verwachten dat de brutomarge in het vierde kwartaal enigszins zal worden opgekrikt door deze acquisitie.

SFN Group is een vroegcyclisch bedrijf. Randstad is zo vriendelijk geweest om de pro-forma-cijfers van Spherion aan de rapportage toe te voegen en dat stelt ons in staat de omzetontwikkeling te vergelijken. Omdat Spherion in de Amerikaanse markt actief is, hebben wij de omzetontwikkeling gelegd naast die van de Noord-Amerikaanse Randstad-dochter en naast die van Randstad Groep.

Randstad: Omzetverandering (YoY), Q1 2008 – Q3 2011

Randstad & SFN Group: Omzetverandering (in procenten, YoY), Q1 2008 – Q3 2011

Het is op zijn minst opmerkelijk dat SFN Group pal na de transactie in zijn tweede dip duikt. De eerste dip kwam voor SFN Group weliswaar vroeg, maar reikte niet bijster diep. Als de huidige resultaten van het vroegcyclische bedrijf een indicatie zijn van de komende tweede dip, dan kan het een koude winter worden voor HRM-dienstverleners.

Nederland: Tempo Team vlak
In de Nederlandse markt – waar Randstad marktleider is – groeide de omzet met 4%. Dat is net onder het marktgemiddelde van de ABU dat rond de 5% lag. Randstad meldt dat het gelijknamige Nederlandse uitzendmerk ‘ruimschoots boven de markt’ presteerde, terwijl de omzet van Tempo Team vlak was ten opzichte van vorig jaar. De omzetten bij detacheringsdochter Yacht blijven krimpen, zij het inmiddels een ‘enkelcijferige krimp’.

Geef een reactie

2 Comments
 • tatje
  says:

  Tja,

  Bij USG people de winst 3e kwartaal 2010 nemen 22 miljoen, inclusief een eenmalige bate van 10 miljoen, is natuurlijk niet eerlijk.

  De winst uit normale bedrijfsuitoefening was in het 3e kw 2010 12 miljoen.

  En als die analisten nu gemiddeld 16,6 miljoen winst verwachten uit normake bedrijfsuitoefening, heb je het bij een winst van 12 miljoen een een eenmalige bate van 10 miljoen in kw 3 2010, inderdaad over een daling van 27%.

  Laat je de eenmalige bate van 10 miljoen weg, dan heb je het over een winststijging van 38%. 
  Voor de rest lees ik jou stukjes graag.