Omzetdoelstelling Jobbird? EUR 100.000 (in 2011)

Volgens een artikel in het FD heeft Jobbird 2 medewerkers en een omzetdoelstelling van EUR 100.000 in 2011. Interessant…, zou het FD overigens aan fact-checking doen? Het lijkt er in dit geval bepaald niet op. Dit is namelijk de informatie die de auteur van het artikel (ene Koen van Santvoord, inderdaad… een freelance journalist) overduidelijk heeft gemist:

KvK Beaugor

Hmm… 6 werkzame personen. Dat is toch ‘iets’ meer dan 2. En een korte check op LinkedIn laat zelfs 8 personen zien, plus een stagiair. Ja, simpele fact-checking is iets teveel gevraagd voor een freelance journalist. Of het FD. Waarmee je je automatisch afvraagt wat er klopt van de rest van het artikel…

Overigens, dit zijn de 8 personen die ik op LinkedIn kon traceren:

Medewerkers JobbirdJan-Peter Cruiming en Sander Poos zijn natuurlijk de bekende namen in dit rijtje, maar met 8 medewerkers is Jobbird dus een forse partij. Naast personeelskosten is er natuurlijk de zware marketing campagne en de daarmee geassocieerde uitgaven. Dat moet er ook fors inhakken. En dan zijn er nog de kosten voor de ontwikkeling van Jobbird. Atos Origin staat niet bekend om haar bodemtarieven…

De omzetdoelstelling van EUR 100.000 (en niet te controleren ‘feit’) voor 2011 moet dan ook als een heel klein doekje voor het financiele bloeden worden gezien. Een doekje dat ongetwijfeld naar enkele miljoenen Euro’s moet groeien in 2012. Of naar nog meer als Jobbird haar intensieve marketing campagne onveranderd doorzet. Heftig…

Hoe het ook zij; dit is niet bepaald de outfit van de gemiddelde ‘gratis’ vacaturesite. Maar de ambities van Jobbird gaan natuurlijk ook veel verder. Er is niet voor niets gekozen voor een .com extensie; Jobbird heeft internationale plannen. Maar, maar… hoe valt dit te rijmen met de titel van het artikel in het FD: Mijn beste advies: ga niet naar het buitenland. Ik snap het niet.

 

Het artikel gaat in op het advies van Hans Wiegel aan Jan-Peter Cruiming toen laatsgenoemde nog aan het hoofd stond van Nationale Vacaturebank. En wat Cruiming dus ter harte heeft genomen. Sterker, hij vond het blijkbaar zijn beste advies:

Hij [Wiegel] was heel stellig. Hij adviseerde om niet naar het buitenland te gaan. Verdeel je energie niet over meerdere landen, zei hij. Want daarmee verlies je je positie in Nederland, en dan is alles weg.

Oke, focus dus. Maar waarom was focus toen goed en nu niet? Waarom kan nu wel wat tien jaar geleden niet kon? Want volgens Cruiming gaat hij in Nederland de enige vacaturesite worden die een compleet overzicht biedt. En daarmee neem je dus automatisch de nummer 1 positie in. Een positie die je blijkbaar verkwanselt als je je op meerdere landen richt. Een meer dan voor de hand liggende vraag; helaas niet eentje die de freelance journalist heeft weten te bedenken.

En dan is er nog de nauwelijks verholen steek onder water richting VNU Media, de huidige eigenaar van Nationale Vacaturebank. Twee quotes van Cruiming in het artikel:

Op een gegeven moment hadden we 70.000 vacatures.

Nationalevacaturebank.nl onder de nieuwe eigenaar is afgegleden en nog maar 20.000 vacatures telt.

Twee controleerbare feiten. Nationale Vacaturebank is op dit moment inderdaad rond de 20.000 vacatures groot. Maar betekent het dat de site is ‘afgegleden’? Dat is wel wat erg kort door de bocht… En heeft Nationale Vacaturebank onder leiding van Cruiming ooit 70.000 vacatures geteld? Gevoelsmatig is het een krankzinnig hoog getal, zeker in de periode dat Cruiminig nog eigenaar was van de site. Maar tevens een feitje dat kan worden geverifieerd. Alleen heeft VNU Media zelden het tempo wat je van een Internetbedrijf zou mogen verwachten. Als het tenminste om een antwoord op een vraag gaat…Gelukkig is er dan altijd nog de WaybackMachine, waarmee feiten gecheckt kunnen worden.

VNU Media kocht Nationale Vacaturebank in oktober 2004. En in die tijd stonden er ruim 20.000 vacatures op de vacaturesite. Het vacaturevolume was 2 jaar later gegroeid tot zo’n 55.000; in oktober 2007 was het vacaturevolume zelfs ruim 60.000. Maar veel verder is het nooit gekomen. En als ik me niet vergis was de actieve bemoeienis van Cruiming met Nationale Vacaturebank begin 2007 al tot een einde gekomen. Onder de nieuwe eigenaar is Nationale Vacaturebank dus gegroeid van 20.000 naar ruim 60.000 (geen 70.000). Een iets andere werkelijkheid. En eentje die een echte journalist natuurlijk had moeten verifieren. Maar mogelijk is dat te kostbaar geworden voor het FD…

Geef een reactie

2 Comments