De relatie tussen Griekenland en onze arbeidsmarkt

grafzerk Voor iedereen die denkt dat het gesodemieter in Euroland niets van doen heeft met onze economie en arbeidsmarkt, hier even een bijzonder simpele uitleg van wat er tijdens de Euro’top’ van afgelopen woensdag (onder meer) is besloten:

 • Griekenland is failliet
 • Banken worden ‘uitgenodigd’ om 50% van hun Grieks waardepapier af te waarderen
 • De verzekering die banken voor dit soort situaties hebben afgesloten, keert (voorlopig?) niet uit
 • Banken komen in financiele problemen en moeten door hun land gered worden
 • Landen gaan deze extra kosten verhalen op de burger

Zo lost Euroland haar probleem op. Het megalomane project dat Euro heet, is tijdelijk weer even gered ten koste van nog meer bezuinigingen in de respectievelijke Eurolanden. Bezuinigingen die iedere burger in zijn/haar portemonnee gaat voelen. Gevolg? Lager consumentenvertrouwen, lagere besteding, hogere spaarzin. Gevolg? Krimpende economie. Gevolg? Rotte arbeidsmarkt. Kan ik even drie hoeraatjes horen voor die fantastische Euro?

O ja, en de hierboven beschreven gevolgen gaan natuurlijk ook in reeds zwakke landen als Italie, Spanje, Portugal en Ierland leiden tot een krimpende economie. Enig idee wat daar het gevolg van kan zijn? Inderdaad; een herhaling van het Griekse scenario (zie hierboven welke stappen vervolgens wederom genomen gaan worden). Ziedaar de ‘oplossing’ van onze regeringslijders (nee, dit is geen typefout).

Voel je een lichte rilling over de rug lopen?

Geef een reactie

1 Comment
 • Raoul van Heese
  says:

  @marcdrees
  3 werf hiep hiep, hoera! 😉

  En zonder gekheid..een fors aantal landen zijn de euro niet waard!
  Toch lijkt de politieke operatie (vooral die van Merkel) geslaagd, ondanks dat de patiënt nog steeds dood en doodziek is. Ik kan je keynesiaanse gevolgtrekking redelijk volgen ondanks dat er in diverse sectoren flinke vraag is naar vakmensen en het begrip rottende arbeidsmarkt mij nieuw is.

  De vraag stellen is ‘m beantwoorden…
  Vraag naar kinderopvang zal volgens GroenLinks per 2012 flink afnemen…dit lost (volgens jou?) de vraag naar zorgpersoneel op met gevolg werkloosheid in die sector?