Eurostat: werkloosheid september naar 10,2%

Logotype Eurostat De werkloosheid in voorgaande maanden (juli en augustus) is naar boven bijgesteld; van 10,0% naar 10,1%. Uitsluitend om die reden kan Eurostat voor september een relatief geringe stijging van de werkloosheid in Euroland melden: van 10,1% naar 10,2%. Deze stijging komt vrijwel volledig op het conto van Spanje waar de werkloosheid over de afgelopen maanden sterk naar boven (+1%) is bijgesteld en voor september uitkomt op een ongekende 22,6%!

Met andere woorden, bijna een kwart van de Spaanse beroepsbevolking zit thuis duimen te draaien! Een desastreuze situatie; en al helemaal voor de jongeren (onder 25 jaar). Want voor deze groep is de werkloosheid ondertussen gestegen naar 48,0%! Dat is bijna de helft van alle potentieel werkzame jongeren. Hier zijn eigenlijk geen woorden voor…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en vrijwel alle cijfers uit dit land zijn volstrekt onbetrouwbaar:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – september 2011)

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – september 2011). Bron: Eurostat.

De bijstelling van de Spaanse werkloosheid geeft een volstrekt angstaanjagend beeld. Verder zijn (natuurlijk…) de cijfers van Duitsland, Italie en Portugal over de afgelopen weer eens bijgesteld. What’s new? Wat zeker nieuw is dat Duitsland niet eens in staat is gebleken om de werkloosheid voor september op te hoesten. Heel apart…

Zo langzamerhand begint Nederland steeds dichterbij de overige landen te kruipen. Waar Duitsland en Belgie dalen is Nederland alweer maanden aan het stijgen.

Geef een reactie