Vacaturesite top 10: een unieke top 3!

RM_top10_positiefVerleden week deed ik een (bij nader inzien toch niet zo) boude voorspelling:

voor eind 2011 staat in de top 3 van de grootste Nederlandse vacaturesites geen pay-to-post vacaturesite meer.

Alleen had ik er niet op gerekend dat deze situatie al direct de volgende week (nu dus) zou uitkomen. Want de top drie wordt deze week gevormd door Werk.nl, Banenmatch en… Jobselectie. Hoe is het mogelijk? Twee van de drie sites stonden vorig jaar nog niet eens in de top 10…

Overigens hebben we alweer een goede week achter de rug. Het verschil in volume aan vacatureplaatsingen met dezelfde periode in 2010 is ten opzichte van vorige week is gestegen; van 18,7% naar 22,4%. Het verschil in volume aan unieke vacatures is gestegen van 15,4% naar 17,3%.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 41 – 43)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 41 – 43)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: -0,9%
  2. Banenmatch: -0,9%
  3. Jobselectie: +0,9%
  4. Nationale Vacaturebank: 0,0%
  5. Monsterboard: +0,2%
  6. DOVAjobs: +0,3%
  7. Jobbird: -0,5%
  8. JobTrack: -0,1%
  9. Careerbuilder: +0,3%
  10. Gus.nl: -0,1%

 

Inderdaad, het verschil tussen Jobselectie en Nationale Vacaturebank is een olifantshaartje. Om precies te zijn: 11 vacatures… Maar er kan er maar één de derde plaats innemen en dat is dus Jobselectie geworden. Waarmee de eerste drie plaatsen van de vacaturesite top 10 dus ingenomen worden door ‘gratis’ sites. Inderdaad, alleen Werk.nl is echt gratis, als je tenminste niet jaren van je leven meetelt die je verliest als je regelmatig van deze site gebruik maakt…

Verder zijn de procentuele veranderingen in tijden niet zo groot geweest; schommelingen die zich met name bij de ‘gratis’ sites voordoen. Nationale Vacaturebank is een baken van rust in deze woelige tijden. Maar dus wel een baken dat langzaam wegzakt naar de lagere regionen van de top 10.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Monsterboard pakt weer nadrukkelijk de leiding in het social buzz verhaal. Waar verleden week Banenmatch en Jobbird de site nog leken te bedreigen is dat nu in het geheel niet meer het geval. Monsterboard heeft een comfortabele voorsprong van maar liefst 10% op naaste belager Banenmatch.

Verder strijden Werk.nl en Nationale Vacaturebank om wie het hoogste negatieve sentiment kan bewerkstelligen. Dat kan er ook nog wel bij voor de grootste commerciele vacaturesite van Nederland. Het is dan ook niet verbazend dat Quintin Schevernels (COO VNU Media) gisteravond het volgende twitterde:

Tweet Quintin Schevernels

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Tja, dit zijn dus niet langer de drie grootste vacaturesites. Dit zijn vacaturesites 1, 4 en 5… Maar ik wacht nog even met het veranderen van de top 3. Tenslotte kunnen de pay-to-post vacaturesites misschien nog terugvechten (of een dead cat bounce laten zien). En ik verwacht dat binnenkort ook Jobbird nog wel een wijziging in de top 3 kan forceren. Dus even met de ‘oude’ top 3 doorgaan voordat er een nieuwe voor in de plaats komt

Hoe dan ook, de dalende tendens van de twee grootste commerciele vacaturesites is overduidelijk; en dat is dus ook precies de reden waarom beide sites niet meer op de plaatsen 2 en 3 staan.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

1 Comment