Vacatures per regio: oeps!

Vacatures per regio: negatiefDeze week laat geen groei zien bij de regio’s. Integendeel; alle regio’s laten een, volstrekt onverwachte, daling zien. Was er verleden week nog sprake van een groei in de richting van de lentepiek van dit jaar dan is er deze week een forse dosis koud water over deze ambities gegooid. Komen de regio’s eindelijk tot de ontdekking dat vacaturegroei niet samengaat met een sterke groei van de werkloosheid? Wie weet.

Wat ook de reden is, de regio’s dempen de vreugde van de afgelopen weken waar het vacaturevolume de wet van de zwaartekracht leek te weerstaan. Maar het is niet voor niets een wet, dus er is geen ontkomen aan dat op enig moment de realiteit toeslaat. Maar of dat moment nu als is gekomen zal slechts de toekomst uit kunnen wijzen.

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 41 – 43 (2008 – 2011)

Vacatures per regio: week 41 – 43 (2008 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,1%
  • West-Nederland: -0,2%
  • Oost-Nederland: -0,1%
  • Noord-Nederland: -0,1%

Krijg nou wat… alles daalt. Na weken van redelijk krankzinnige groei is er ineens sprake van krimp. Zomaar! Is er sprake van een kortdurende pas op de plaats of is het een omkering? Daar kunnen we pas over een aantal weken iets over zeggen, maar dit is tich wel onverwacht.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

De trap op de rem is duidelijk in beeld; alle regio’s zakken in. Waar West- en Zuid-Nederland op weg leken naar vergelijkbare hoogtes als gedurende de lentepiek lijkt hier nu ineens ferm de klad in te zijn gekomen. Maar 1 week maak nog geen winter. Daarvoor zullen we toch echt iets meer geduld moeten hebben.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie