De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief Het vacaturevolume bij de vijf grootste vacaturesites is marginaal gedaald ten opzichte van vorige week. Een daling die door vier van de vijf sites wordt veroorzaakt, met als enige witte raaf Banenmatch. Die daarmee in haar eentje de daling van de andere vier vrijwel volledig compenseert. Geen slechte prestatie.

De twee ‘gratis’ vacaturesites hebben zich ondertussen de twee posities achter Werk.nl toegeëigend, sinds jaar en dag het geboorterecht van Nationale Vacaturebank en Monsterboard. Een ontwikkeling die op zijn minst bijzonder genoemd mag worden.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl zakt met 1.700 vacatures in, Nationale Vacaturebank krimpt met zo’n 400 vacatures terwijl Monsterboard 300 vacatures in de min staat ten opzichte van vorige week. Banenmatch zegt maar liefst 3.600 vacatures te zijn gestegen terwijl Jobselectie er zo’n 1.300 inzakt (na een krankzinnige stijging van 9.000 vacatures verleden week)..

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Monsterboard blijft stabiel op 44% terwijl Banenmatch teruvalt van 33% naar 30%. Werk.nl pakt daarvan 2% en stijgt naar 16%. Nationale Vacaturebank valt de dubieuze eer toe meer negatief sentement te genereren dan Werk.nl. En dat is een bijzonder prestatie, alleen niet eentje waarmee ze punten scoren…

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Het is erg druk, maar het beeld is duidelijk; het weekaanbod aan vacatures van de drie ‘gratis’ sites is hoger dan dat van de twee pay-for-sites. En dat is een opmerkelijke ontwikkeling. Om het maar heel voorzichtig te zeggen. Want hiermee is de shift van betaald naar ‘gratis’ compleet. Hoewel een zwaluw natuurlijk nog geen zomer maakt. Daarvoor zullen de ‘gratis’ vacaturesites zich ook op een langere termijn dienen te bewijzen.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nou, het beeld is wel duidelijk. Banenmatch en Jobselectie zijn de grote stijgers terwijl Nationale Vacaturebank en Monsterboard de trage stijgers zijn. Hoe snel kan het leven soms veranderen? In vacatureland is dat heel, heel snel. Maar daarmee is natuurlijk ook de toekomst ongewis. Want wat snel stijgt kan ook heel snel vallen. Het is dan ook nog veel te vroeg om uit deze ontwikkelingen conclusies voor de langere termijn te trekken. Maar dat de sterren een heel stuk ongunstiger staan voor de pay-to-post vacaturesites is wel zeker.

Geef een reactie

3 Comments