Vacaturestream: een megalomane, troebele vertical?

image We hebben er in Nederland een vertical bij: Vacaturestream. Vacaturestream is echter een ander soort vertical, althans dat vinden ze zelf:

Dit doen wij anders dan een Trovit, Indeed, een Careerjet, Njobs, AskJim, Vacaturerunner, Banen.nl of een Jobrapido. Deze sites staan vol dubbele vacatures afkomstig van vacaturebanken of van job makelaars.

Vacaturestream.nl gaat rechtstreeks naar de bron en ontdubbelt vacatures. Dagelijks bezoekt onze bot direct de sites van werkgevers, werving & selectie- en uitzendbureaus.

Kijk eens aan. Een aggregator met een moreel kompas? Tijd voor een nader onderzoek.

De veelgestelde vragen, die geen veelgestelde vragen zijn…
Waarbij ik eerst de FAQ van de site eens heb gelezen. Wat overigens helemaal geen FAQ is maar een volstrekt krankzinnig marketing epistel. Van een ernstig gestoorde marketeer dan wel. Het begint redelijk onschuldig, hoewel afgeven op je concurrenten natuurlijk een beetje dom is:

Hoeveel doublures tref je niet aan op de Nationalevacaturebank, op Stepstone, Jobbird, Intermediair, Monsterboard, of Careerbuilder. Laat staan de plempers Banenmatch en Jobselectie. Op deze sites staan veelal dezelfde vacatures van adverteerders.

Bedoelt Vacaturestream nou dat de bestaande vacaturesites per site vol staan met doublures? Of dat dezelfde vacatures op meerdere van de genoemde sites staan. In het laatste geval; hoe is Vacaturestream hierin anders?

Maar het wordt alras ronduit merkwaardig, en vooral onleesbaar:

Het businessmodel van vacaturebanken is gebaseerd op het eenvoudige idee te willen verdienen aan bedrijven via baanveranderaars die hun cv’s plaatsen en / of solliciteren op vacatures. Een achterhaald principe daar je sinds een aantal jaren met diverse toepassingen dit proces zelf kunt invullen via Linkedin of bijvoorbeeld Twitter. Als we afgaan op wat de diverse bloggers melden op HRLog, RecruitmentMatters, Rectec, dan is het vaak droevig gesteld met de wijze waarop de baanveranderaar wordt benaderd op en door vacaturebanken. Een centrale vraag hierbij is of jij je als baanveranderaar nog kunt onderscheiden in het sollicitatieproces op een vacaturebank? In hoeverre groei je mee, representeert het cv op een vacaturebank jouw mogelijkheden en niet op de laatste plaats…kun je een transparante keuze maken uit een totaalaanbod aan beschikbare banen?

Wat zou de site hier nou in godsneem mee bedoelen?

Vervolgens gaat Vacaturestream zichzelf met Google vergelijken om daarna volledig de bocht uit te vliegen:

Toen Google startte besloot ze in haar mission statement op te nemen : "Do no harm". Dit uitgangspunt nemen wij ter harte en vullen het graag aan met onze variant "Don’t be a farm": wees zuiver en transparant in je vacature aanbod. Wij haken dan ook bewust in op de onderliggende tendensen binnen de hedendaagse arbeidsmarktcommunicatie om een alternatief te bieden voor de eerder genoemde corrumperende manifestaties van vraag en aanbod websites. In de komende tijd zullen industrieën kantelen, zal persoonlijk meesterschap van baanveranderaars op alle niveau’s eisen stellen aan een directer en zuivere manier van contact met werkgevers waarin optimalisering in de afstemming van elkaars behoeften wordt nagestreeft, al dan niet vertaald in vast, of projectmatig werk dat rechtdoet aan relevante competenties, kennis en kunde.

Ten eerste is Vacaturestream natuurlijk wel een farm, net als Google trouwens. Maar wat de site vervolgens reutelt is op geen enkele manier meer te volgen. En let wel, het is nog niet afgelopen.

Wat van deze volzin te denken:

Hetgeen wij hierboven stelden is het gevolg van het functioneren van menig vacaturebank en zal uiteindelijk leiden tot een vorm van harmonisering van het type en beschikbaarheid van het werk alsmede de communicatie omtrent de vraag naar medewerkers en het aanbod van medewerkers.

Hilarisch. In totaal 43 woorden die in een volstrekt willekeurige volgorde achter elkaar lijken te zijn gezet. Of snap iemand dit?

O ja, en Vacaturestream is geen troebel venster, zoals de overbodige vacaturebanken en verticals oude stijl:

Daarin zijn dubbele, troebele vensters van vacaturebanken en verticals oude stijl overbodig geworden. Vanaf 2005 zagen wij al de eerste voortekenen: professionalisering van werkgever websites, van werving en selectiebureaus, zeker vanuit communicatief perspectief, inzet sociale sociale media, betere vindbaarheid in Google en significante toename in nichesites waarin vacatures worden ingebed in hoogwaardig need to know informatie. In dit alles is de exponentiële groei in het gebruik van mobiele applicaties niet meer te stuiten. De democratisering vindt tevens haar weerslag in de teloorgang van TotalJobs in Nederland, de retreat van Careerbuilder uit Nederland, en het afnemende rendement voor de kandidaat alsmede werkgever bij de Top 3 vacaturebanken Mondsterboard, Nationalevacaturebank, Jobtrack. Je hoeft van enkele van deze beursgenoteerde ondernemingen de aandeelkoersen maar te volgen om vast te stellen dat een kanteling in de webwerving industrie aanstaande is of al gaande is. De inspanningen van nieuwkomer, of beter de telaatkomer, Jobbird vinden dan ook plaats in een achterhoedegevecht. 

God hemel, kan iemand mij een paar Xanax geven?

In de laatste alinea gebruikt Vacaturestream nog 187 woorden om uit te leggen dat hun business model is gebaseerd op premium placements en advertenties.

Goed, een samenvatting van de 943 woorden die Vacaturestream gebruikt in haar FAQ: Vacaturestream is de zoveelste vacature aggregator die wil verdienen op basis van premium placements. En dat is echt alles.

Ik ben er eigenlijk al klaar mee, maar laat ik eens kijken of de interface van Vacaturestream net zo hoogdravend is als hun ‘ambitie’.

De homepage
Zo ziet de homepage van Vacaturestream er uit:

Vacaturestream | Homepage

Dat is hem dus. Ook hier overigens met overdadig veel tekst, maar dat is misschien wel het kenmerk van Vacaturestream. Een cursusje schrijven voor Internet of het inhuren van een tekstschrijver zou geen kwaad kunnen.

Maar… Vacaturestream heeft wel 40.426 vacatures beschikbaar. Eens zien hoe ze die ontsluit. Nou, dat ziet er bepaald angstaanjagend uit…:

Vacaturestream | Zoekresultaat, 1

Holy shit! Dit gaat het leven voor de werkzoeker eenvoudiger maken? De functienaam, locatie en een stukje vacaturetekst gaat mij helpen, daar waar de troebele vensters van vacaturebanken en verticals oude stijl dat niet kunnen?

En bovenaan de pagina staan verfijningsmogelijkheden (welke gek heeft dat verzonnen?). O ja, er zijn ook nog meer verfijningen:

Vacaturestream | Zoekresultaat, 2

Verfijningen bovenaan, verfijningen aan de linkerkant… Lekker eenduidig. En geen van die verfijningen biedt de mogelijkheid om meerdere waarden per verfijningscategorie te selecteren. Nee, dat is glashelder… Overigens werkt klikken op een waarde in zo’n verfijningsoptie ook nog niet, maar dat kan aan de nieuwigheid liggen. Hoewel Vacaturestream er goed aan zou doen alles vlekkeloos te laten werken, gezien hun badinerende toon naar de bestaande marktpartijen…

O ja, en Vacaturestream gaat ook nog voor de 2e klik. Niet erg Google-achtig:

Vacaturestream | Detailpagina vacature

Tja… Wat kan je hierover zeggen zonder in een onstuitbare huilbui uit te barsten?

Conclusie
Vacaturestream is een getroebleerd en lelijk eendje die denkt dat ze een zwaan is. Het is een vertical die afgeeft op verticals en vacaturesites. En een vertical die oprecht pijn doet aan de ogen, geen kaas heeft gegeten van interaction design en de tweede klik pakt om meer advertenties te kunnen tonen. Als er ooit iemand zo gek is om op deze site te gaan adverteren…

Het enige wat Vacaturestream mee heeft, is dat het geen vacatures van vacaturesites indexeert; maar uitsluitend sites van werkgevers en intermediairs. Positief, maar daar heeft een werkzoeker in het algemeen maling aan. Want anders kregen sites als Indeed, Jobrapido en SimplyHired allang geen bezoek meer… Sites die overigens niet voor een 2e klik gaan voor advertentie-doeleinden…

Achtergrond
Vacaturestream.nl is eigendom van Ernst Snijder, via zijn organisatie-adviesbureau Snijders & Partners B.V.. Snijder was de stille kracht achter JobbingMall (voordat het werd verkocht aan Careerbuilder) en ondertussen alweer bijna 4 jaar baas van Megajobs en de daaraan gekoppelde groeiende verzameling aan niche-sites. En iemand die zijn SEO verstaat. En die nu dus een vervanger van dat troebele venster dat Megajobs natuurlijk ook is, de wereld in heeft geslingerd. Hoewel hij in een reactie op een vraag van Michel Rijnders dat op een heel andere manier stelt:

Nee hoor, bedrijven krijgen de mogelijkheid om op MegaJobs diverse producten af te nemen, waaronder de kosteloze (pay off) opname in Vacaturestream onder eigen titel, dus met gecrawlde vacatures.

Waarmee Vacaturestream ineens ook kenmerken aanneemt van het troebele venster Banen.nl, de vertical van VNU Media. Pffrt…

Geef een reactie

5 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Het concept is natuurlijk heel handig… zeker voor intermediairs die op zoek zijn naar vacatures om in te vullen. Maar als ik nu op vacaturestream zoek, dan kom ik genoeg intermediairs tegen; secretaryplus, megajobs idd en er staat zelfs een vacature van ons op. Wat natuurlijk prima is, als ze niet voor een andere niche hadden gekozen.
  Dankzij die dubbele click is indeed in ieder geval een stuk praktischer.

 • Lara
  says:

  Wat een site dat vacaturestream ha ha
  Willen geen content van vacaturesites die zij neem ik aan nodig hebben..

  Ach gelopen race met de traffic waar misschien de plaatselijke slager van onder de indruk zal zijn ha ha

  Zouden ze al 800 bezoekers per week hebben?

  idd heeeel veel succes Ernst

 • Vincent
  says:

  @Marc @Rogier Haha… heb echt hard moeten lachen om het artikel. 

  Maar als zij geen vacatures overnemen van andere vacaturesites (en de plempers), de 2e klik zelf behouden maar wel vacatures tonen van intermediairs en stiekem voor Megajobs een uitzondering maken dan is dit volgens mij weer een nieuwe variant in de markt.

  Een hybride vorm of een vertical vacaturebank alleen een tikkeltje anders.
  I.i.g. veel succes gewenst!

  Groeten Vincent,
  Jobselectie (een van die plemper sites)