Joof.nl: nog een ‘gratis’ vacaturesite

Logotype Joof.nl Er lijkt alweer een nieuwe ‘ster’ aan het firmament van de ‘gratis’ vacaturesites te verschijnen: Joof.nl. Inderdaad, na Jobselectie, Banenmatch en Jobbird nog een grote vacaturesite met een gratis model. Het houdt maar niet op. Op basis van de vacature-aantallen van de afgelopen drie weken zou Joof namelijk op de 8e plaats in de vacaturesite top 10 zijn beland. En daarmee JobTrack naar de negende plaats hebben gedrukt en Careerbuilder op de tiende en laatste plaats. Terwijl USG aggregator Gus.nl dan buiten de boot zou vallen.

Als de site ook deze week een fors aantal vacatureplaatsingen laat zien is er dus een gerede kans dat we Joof volgende week in de vacaturesite top 10 zien debuteren. Hoogste tijd voor een korte verkenning.

In een gesprek met eigenaar Hein van Meeuwen bleek dat Joof sinds maart van dit jaar actief is. En dat is ook binnen Jobfeed zichtbaar, waar sinds week 13 vacatures van Joof te vinden zijn. Maar pas in de laatste drie weken is dat vacaturevolume fors gegroeid, met als resultaat dus een 8e plaats in de top 10 van deze week indien Joof zou zijn meegenomen.

Joof is geen aggregator volgens Van Meeuwen. Bedrijven kunnen handmatig danwel via een multiposter (BroadBean, InGoedeBanen, Knollenstein) vacatures plaatsen. Joof heeft de ambitie binnen een jaar (sinds de start) tot de grote vacaturesites te behoren. En dat zou dus een vaste plek in de vacaturesite top 10 betekenen. Verder lijkt het bedrijf mogelijk internationale ambities te hebben, gezien de registratie van joof.eu.

Homepage
Dit is de homepage van Joof:

Joof.nl | Homepage

Inderdaad, een unieke homepage. Met maar liefst vier, visueel even belangrijke, opties (Plaats je CV, Zoek een CV, Plaats vacature en, als laatste… Zoek vacature), maar geen vacatures en geen snelzoekfunctie. Je zou toch verwachten dat dit soort homepages was uitgestorven? Welk percentage bezoekers zou bestaan uit werkzoekers?

Maar ondanks deze onhandige user experience staat daar het zeer forse aantal van 17.677 vacatures. En daarmee zou Joof ongeveer even groot zijn als Monsterboard… Alsof het niets is.

Het zoekresultaat ziet er zo uit:

Joof.nl | Zoekresultaat

Oeff… Dit is wel heel bijzonder. Ik heb weliswaar 9.860 vacatures gevonden, maar ik kan niet bladeren in het zoekresultaat. Waarmee het aantal zichtbare vacatures wordt beperkt tot … ja, tot hoeveel? Ook dat wordt niet vermeld.

Verder is er een niet-bestaande (?) matchfactor die behoorlijk wat ruimte inneemt, om nog maar te zwijgen van het bedrijfslogo; ook als er geen logo is. En dan is er de functietitel en een stuk tekst. Dat is lekker behulpzaam! Wat is de locatie, wat is het opleidingsniveau, wat is het salaris? Onbekende grootheden, althans in zoekresultaat. En in veel gevallen is ook de functietitel maar voor een deel zichtbaar.

En dat terwijl die informatie wel bekend is, maar helaas zie je dat pas als je naar de vacaturedetails gaat:

Joof.nl | Vacaturedetails

Maar de grootste schok komt als ik wil reageren op deze vacature. Want wat er dan gebeurt is wel heel bijzonder:

Joof.nl | Inloggen

Dat kan toch niet? Moet ik mijn cv plaatsen om te kunnen solliciteren?

Dit gebeurt overigens alleen als er geen directe link is naar de site van de vacaturehouder. Want dan ga je zonder enige noodzaak tot registratie direct via die link naar het sollicitatieformulier of een andere pagina van de site van de vacaturehouder.

Conclusie
Joof.nl heeft vanuit het perspectief van de werkzoeker een ronduit slechte user experience. Maar dat laat onverlet dat de site een zeer fors aantal vacatures heeft weten te verwerven. Alleen zal de conversie naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk tegenvallen, als gevolg van die slechte user experience. Wat op termijn een verlies van vacatures zal gaan betekenen. Zeker van intermediairs die gratis weliswaar fijn vinden, maar alleen als het ook een goede conversie oplevert.

Achtergrond
Joof.nl is een handelsnaam van Joof Media V.O.F. De vennoten zijn een heuse jonkheer, Hein van Meeuwen en zijn vrouw, Albertine van Meeuwen – van der Lande.

Geef een reactie

9 Comments
 • Jeffrey brouwer
  says:

   
   
  Betreft: Sollicitatie op vacature Chauffeur c
   
  vandaag zag ik uw vacature voor de functie ‘Chauffeur c
  ik heb 10 jaar als internationaal vrachtwagen chauffeur c gewerkt bij defensie  ik wil nu binnen Nederland rijden. Daarom reageer ik graag op deze vacature.
   
  Ik denk dat ik geschikt ben voor de functie omdat ik tamelijk precies ben, veel verantwoordelijkheidsgevoel heb en ook de nodige humor. Ik zit graag op de weg en mijn werkervaring sluit goed op de functie.
   
  Graag zou ik mijn motivatie nader toelichten in een persoonlijk gesprek.
   
  Hoogachtend,
   
  Jeffrey brouwer 

 • Jos Rood
  says:

  Geen aggregator?

  ruim 38.000 vacatures zeggen ze te hebben….

  Weer 1 die groter is dan werk.nl…wat zeg ik de grootste vacaturebank…??   

 • Richard van `t Hooft
  says:

  Buiten dat JOOF al bestaande, door derden aangeboden, vacatures aanbiedt door ze maar gewoon over te schrijven, vervuilen ze ook nog eens alle vacature-sites met hun volgens mij: illegale handelswijze.
   Wederom een staaltje van gemakkelijk geld verdienen over andermans rug.

  Ik heb enkele uitzendbureau`s gecontacteerd en deze konden mij te vertellen dat ze tot op heden nog niet wisten dat deze praktijken door JOOF werden gebezigd, maar men zal zeker actie gaan ondernemen.

  Het wordt tijd dat dit soort malafide praktijken worden aangepakt.    

  • Marc Drees
   says:

   Voor zover mij bekend is Joof geen vacature-aggregator; ze nemen dus geen vacatures zonder toestemming over. Vestigingsmedewerkers bij een uitzender zijn niet altijd op de hoogte van de afspraken die door het hoofdkantoor worden gemaakt ten aanzien van het gebruik van vacaturesites.

 • Richard van `t Hooft
  says:

  Joof is beslist niet gratis.  Om on-line te solliciteren moet je een telefoonnummer bellen.  Euro 1,90 per gesprek.  Alle vacatures die ik tot nu toe bekeken heb, zijn regelrecht overgenomen van al bestaande vacatures: zelfs de tekst is hetzelfde.

   Men schroomt blijkbaar niet alles maar gewoon over te nemen van anderen. 

  Een zoveelste staaltje van oplichterij en misbruik maken van hard naar werk zoekende mensen.
   
  Alleen de naam al:  JOOF Media, bah! 

 • Jelmer Wind
  says:

  @marc Ik ben het met je eens dat de user experience nog niet goed is op Joof.nl. Die moet (naar mijn mening) echt beter om een rol van betekenis te gaan spelen. Wel moet ik opmerken dat de conversies van Joof.nl uitstekend zijn. Dit zal ook de reden zijn dat klanten “blijven” op het platform. Mooie paradox…