Vacaturesite top 10: Monsterboard zakt weg

Vacaturemonitor, positief Nationale Vacaturebank heeft Jobselectie weer achter zich gelaten en staat weer in de top 3 van de grootste vacaturesites van Nederland. Maar opvallender is de daling van Monsterboard, die nu achter Jobbird op de 6e plaats staat. Dat is een wel heel mager resultaat voor ‘s werelds grootste vacaturesite…

Verder is het aantal vacatureplaatsingen weer extreem gegroeid. Dit wordt vooral veroorzaakt door de komst van de nieuwe, ‘gratis’ vacaturesites en omdat Jobfeed ook een aantal aggregators meetelt in dat volume. Daarnaast is het volume aan unieke vacatures volgens mij niet (langer) betrouwbaar. Vervelend, maar waar.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 42 – 44)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 42 – 44)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: 0,0%
  2. Banenmatch: +0,2%
  3. Nationale Vacaturebank: -0,1%
  4. Jobselectie: -0,4%
  5. Jobbird: +1,4%
  6. Monsterboard: -0,4%
  7. DOVAjobs: -0,1%
  8. JobTrack: 0,0%
  9. Careerbuilder: 0,%
  10. Gus.nl: 0,0%

 

Nationale Vacaturebank heeft Jobselectie weer achter zich gelaten. Hoewel dit niet op eigen kracht is gegaan, maar doordat Jobselectie harder daalde dan Nationale Vacaturebank. Hoe dan ook, er is nu nog slechts 1 pay-to-post vacaturesite in de top 5, want Jobbird heeft Monsterboard haar hielen laten zien. Wie had dat een jaar geleden kunnen bedenken; Monsterboard op de 5e plaats in de vacaturesite top 10…

Onderin de top 10 is het overigens een stilte van belang. Vrijwel geen wijzigingen in het marktaandeel van DOVAjobs, JobTrack, CareerBuilder en Gus.nl. Waarbij ik vol ongeduld zit te wachten op de keiharde aanval van Careerbuilder op de Nederlandse Human Capital Market, zoals aangekondigd door een senior account manager van het bedrijf. Dit in reactie op de leegloop van CareerBuilder Nederland en de afwezigheid van een landenmanager in Nederland.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Weinig wijzigingen in de buzz percentages van de verschillende vacaturesites, wel een opmerkelijke verandering in de site met het meeste negatieve sentiment. Want daar heeft Nationale Vacaturebank de leiding overgenomen van Werk.nl. Wat waarlijk een ongekende, zij het zeer negatieve, prestatie is.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Hoewel we natuurlijk niet langer tegen de grootste drie aankijken, blijf ik toch maar even volharden in deze deelnemers. Wat kan ik zeggen, ik ben blijkbaar een beetje conservatief. Moeilijk om toe te geven, maar wel zo eerlijk. Hoe dan ook, de neergaande lijntjes vertellen het verhaal beter dan woorden ooit zouden kunnen doen.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie