De schaduwzijde van ‘gratis’ vacaturesites

Elk voordeel heb zijn nadeel. Om Cruijff maar eens omgekeerd te quoten. Want ‘gratis’ vacaturesites lijken natuurlijk heel leuk; ze verlagen ook de drempel voor allerlei vormen van ongewenste colportage-praktijken. Wat onder meer blijkt uit een e-mail van Banenmatch die ik net ontving en waar de site waarschuwt voor een dergelijke praktijk op haar site:

image

Hoewel dergelijke praktijken zich niet zullen beperken tot ‘gratis’ vacaturesites is de drempel natuurlijk wel extreem verlaagd. Wat in mijn optiek tot consequentie heeft dat met name ‘gratis’ vacaturesites zich extra dienen in te spannen om dergelijke praktijken te voorkomen . Want genezen is fraai, maar dat betekent dat er al slachtoffers zijn gevallen. Gratis is leuk, maar gratis bestolen worden, is bijzonder vervelend.

Overigens was de e-mail van de ‘werkgever’ er eentje van Nigeriaanse spamming kwaliteit:

image

Overigens mag ook Banenmatch nog wel iets aan de tekstkwaliteit van haar e-mails doen, hoewel het beter is dan Nigeriaans spamniveau…

Geef een reactie

7 Comments
 • Rob van Elburg
  says:

  .. Wel interessant dit. Een ware grabbelton aan de achterkant. Dit in een tijd dat social activiteiten afnemen, een voorbode van verlaten van netwerk. Een groep ook die zich fel zal keren tegen people aggregators ivm privacy.

  Recruitment 2020… Gewoon weer goede mensen spreken op de golfbaan 😉

   • Rob van Elburg
    says:

    Heb begrepen dat bureaus in 2020 niet meer bestaan. Skybox wordt dan lastig. De F-Side heeft het in de regel niet zo op met Social Media. Bekendheid op Youtube etc. Ajax stadion wordt dan best ingewikkeld…

    Grote ballen dan waar dit allemaal niet speelt. Ik ga er eens over nadenken. Gelukkig hier nog 9 jaar voor…..

  • Dirk Goossens
   says:

   Rob, je gooit het kind met het badwater weg.

   Misschien is dit gewoon een kwestie van procesborging.

   Linkedin werkt omdat de meeste mensen alleen bestaande mensen in hun netwerk willen. Facebook werkt omdat het communicatie tussen bestaande relaties faciliteert. Betaalde vacaturesites werken omdat echte mensen bestaande euro’s overmaken. In deze gevallen is er dus sprake van borging door een menselijke redactie.

   Gratis vacaturesites werken ook, maar alleen als de relatie met de werkelijkheid geborgd is. Handmatige controle, zoals Vincent noemt, is voor de Nederlandse markt zeker te behappen en kan goed gefaciliteerd worden door gebruik te maken van openbare bronnen en het opstellen van algemene kwaliteitseisen voor plaatsers.

   • Rogier
    says:

    @Dirk. Volgens mij sla je de spijker op de kop.
    Kwestie van nog strengere eisen stellen en handmatige akties.
    Wij nemen normaliter na 1 dag contact op met de klant en voorkomen ellende zo vrij snel en adequaat als het om een nep-werkgever gaat. Het zal je verrassen hoeveel dat er toch nog zijn.
    In dit geval gaat het niet alleen om het plaatsen van vacatures, maar ook de Gratis CV database toegang welke kan leiden tot misbruik.
    Ondanks het feit dat werkgevers in de regel goed omgaan met de toegang, is het voer voor hackers en probleemschoppers. Vandaar dat wij nu naast het bellen van de werkgever een extra directe check hebben ingebouwd. Eigenlijk 2.
    De werkgever word allereerst door ons gecontroleerd  en daarnaast heeft hij de eerste 24 uur nog geen CV database toegang. Mocht de werkgever dit toch sneller dan de 24 uur willen, dan kan hij ons bereiken en het versneld aanvragen. Dus het is toch gewoon ouderwets handmatig controleren en zekerheid boven alles kiezen.
    Jammer maar helaas…..
    Voor ons zit er trouwens geen verschil in Gratis vacaturesite of betaalde sites. Wij gaan op dezelfde manier met klanten om met account managers en “echt” contact.  Dus daar zit het voordeel van Gratis voor ons zeker niet in….:). Is alleen maar meer werk door de vele werkgever aanmeldingen. Aan de andere kant hoeven onze account managers zich niet druk te maken om nieuwe acquisitie van werkgevers. Elk nadeel heb’ zijn voordeel toch?
    Maar een echte ” online”  business zie ik het toch niet zo snel worden in vacaturesiteland. Maar goed, dat is een andere discussie…..
     

  • Rogier
   says:

   @vincent @marc. Helemaal mee eens . Voorkomen is beter dan genezen. Lesson learned the hard way ben ik bang in dit geval.
   Gelukkig e.e.a. wel weten op te lossen en beter te voorkomen.