De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Het vacaturevolume bij de vijf grootste vacaturesites is fors gestegen dankzij een behoorlijke groei bij Banenmatch en vooral Jobselectie. Nationale Vacaturebank en Monsterboard laten nauwelijks enige verandering in vacature-aantallen zien.

Op basis van de door de sites gerapporteerde vacaturevolumes zijn Nationale Vacaturebank en Monsterboard geen top 3 materiaal meer. De pay-to-post vacaturesites moeten genoegen nemen met een vierde, respectievelijk vijfde plaats. En dienen te vrezen voor een verder afglijden indien Jobbird haar groei weet door te zetten. Wie had dit een jaar geleden kunnen voorspellen?

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl zakt met 600 vacatures in, Nationale Vacaturebank stijgt met zo’n 100 vacatures en Monsterboard blijft vrijwel onveranderd ten opzichte van vorige week. Tegelijkertijd gaat Banenmatch met zo’n 800 vacatures omhoog en Jobselectie met maar liefst 1.900.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Monsterboard zakt iets terug (van 44% naar 42%) terwijl Banenmatch het verloren gegane terrein weer terugpakt en van 30% naar 33% stijgt. In de Achterhoude blijft het opvallend dat Nationale Vacaturebank consequent meer negatief sentiment oproept dan Werk.nl.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

De drie ‘gratis’ vacaturesites (Werk.nl, Banenmatch en Jobselectie) halen meer vacatures op dan de pay-to-post vacaturesites. Niet echt verwonderlijk.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Geen verschil met het beeld verleden week: Banenmatch en Jobselectie zijn de grote stijgers terwijl Nationale Vacaturebank en Monsterboard de trage stijgers zijn. Werk.nl schommelt een beetje heen en weer. Hoe lang kan de groei van de twee ‘gratis’ vacaturesites zich doorzetten? De bovengrens lijkt toch te liggen rond het niveau aan vacatures wat Werk.nl op dit moment voert. Dus voor Banenmatch lijkt het einde van de groei in zicht. Jobselectie heeft in potentie dus nog een langere groeiperiode, maar ondertussen lijkt ook Jobbird er aan te komen. En welke impact gaat dat op de andere twee ‘gratis’ sites hebben? Om nog maar te zwijgen over de impact op de  pay-to-post vacaturesites…

Geef een antwoord

15 Comments
 • Rob Nijssen
  says:

  @ Marc:  2 van de top 10 jobboards heb je nu die traffic cijfers willen aanleveren, voor de rest Google/Doubleclick trafficschattingen gebruiken, daar zal ook wel op worden geageerd door enkelen, dus heb je snel een lijst die een redelijk overzicht geeft qua traffic. Ik weet het, je bent bioloog, dus ga je voor 100% juistheid en anders niet, maar misschien is dit een begin 😉

 • Rob Nijssen
  says:

  @ Rogier Inderdaad het makkelijkste, maar kan me voorstellen dat een MB of NVB  daar wat minder open in zijn 😉
  maar voor de rest geeft Google Ad planner wel een beeld, en volgens mij sowieso een beter beeld dan Alexa. Dus misschien een idee om een top 10 te publiceren op basis van Google Ad Planner cijfers. Google kennende zullen ze er geen kilometer naast zitten qua inschatting.. en iedereen kan natuurlijk ageren, als ze menen dat de cijfers van Google er ver naast zitten.

  • Rogier
   says:

   @Rob, makkelijkste toch?
   .
   Google ad planner net even bekeken. Ben bang niet helemaal betrouwbaar of up to date als ik onze cijfers ernaast leg. Ik denk dat de data daarvan wat achter loopt.
   .
   Bij een Monster of NVB is dat minder opvallend , deze hebben langere stabiele traffic data en  wat minder heftige groei ( of daling) en zijn dus wat stabieler. Sites als Banenmatch, Jobselectie en Jobbird zijn wat meer onderhevig aan groeifases.
   .
   Als iedere partij nou gewoon een beetje opener is, dan worden de vergelijken die Marc maakt alleen maar betrouwbaarder en daarmee alleen nog maar interessanter.

 • Rob Nijssen
  says:

  Google (Doubleclick) Ad Planner berekent niet alleen traffic vanuit Google maar schat het totale unieke bezoekersaantal in van een website op basis van cookiemetingen.

 • Rogier
  says:

  Onze traffic kun je uiteraard rechtstreeks van ons krijgen, dan heb je de echte bron.
  .
  Lijkt me leuk om dat openbaar te hebben. We weten dat we daar nog een groei te maken hebben voor de toekomst, dan weten we gelijk waar we naartoe moeten groeien. altijd handig om het doel recht voor ogen te hebben…:)

 • Rob Nijssen
  says:

  Als je puur het aantal geplaatste vacatures als uitgangspositie neemt is het de vraag of gratis sites als Banenmatch en Jobbird  en betaalde sites als MB en NVB geen appels en peren zijn die met elkaar worden vergeleken in 1 ranglijst.  Ik denk dat traffic (unieke bezoekers) ook een belangrijke maatstaf is bij het opstellen van een lijst van grootste vacaturesites.
  Misschien is het een idee om, naast de ranking op basis van het aantal vacatures, ook een traffic ranking mee te nemen (met bijv als bron Google ad planner)

  • Vincent / Jobselectie
   says:

   @Rob Je hebt helemaal gelijk dat er meerdere factoren zijn waaronder de traffic. Maar om deze te meten via de Google ad planner lijkt mij geen goede maatstaf want zij meten toch alleen het bezoek uit Google? Naast Google zijn er namelijk nog 100 andere bronnen waar traffic vandaan komt. De bron is niet leidend maar het aantal unieke bezoekers.

  • Marc Drees
   says:

   Aantal vacatures is natuurlijk wel een goede maatstaf, maar ik wil vanzelfsprekend ook ontzettend graag de traffic cijfers van de vacaturesites kunnen tonen. Maar dan geen baggercijfers zoals Alexa. Dus ben ik al tijden bezig om iemand over te halen hierover te schrijven die een aanzienlijk beter inzicht heeft in traffic cijfers. Ik hoop dat we daar binnenkort een eerste resultaat van kunnen gaan zien.