Digitale kikker zegt: economische stagnatie

kristallenbol Of het een digitale kikker is weet ik eigenlijk niet, maar De Nederlandse Bank (DNB) heeft een nieuw model voor het voorspellen van de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) genaamd DFROG. En daar krijg ik visioenen bij van kwakende digitale kikkers die onze toekomst voorspellen. Hopelijk is de digitale kikker van de DNB beter dan de voorspellende kwaliteit van de nieuwe software van het CPB, SAFFIERII. Want die bakt er echt helemaal niets van, getuige ook de laatste voorspelling van 5% werkloosheid in 2011.

Laten we de digitale kikker van DNB maar het voordeel van de twijfel geven. Volgens de bank is het namelijk goed gesteld met de voorspellende kracht van het beestje:

De voorspelprestatie van DFROG is vergeleken met een aantal andere veelgebruikte statistische benaderingen en de voorspelling van financieel analisten. DFROG blijkt beter dan de andere geanalyseerde methodes in staat de bbp-groei op de korte termijn te voorspellen, vooral voorafgaand aan en tijdens recessies.

Voor de korte termijn voorspelt DFROG een stagnatie van de economie:

In de eerste helft van 2011 groeide de Nederlandse economie met gemiddeld 0,5% van kwartaal op kwartaal. Volgens de nu beschikbare gegevens zal de groei in de twee laatste kwartalen vrijwel stilvallen.

Aangezien DNB geen onafhankelijk instituut is, kan het zomaar zijn dat ook DFROG lichtelijk rozige voorspellingen doet. Waarbij achteraf moet worden geconstateerd dat het vrijwel stilvallen uiteindelijk eerder als krimp had moeten worden voorspeld. Maar ja, dat is slechts afwachten.

Geef een antwoord

4 Comments