Vacaturesite top 10: gratis, gratis, gratis en… gratis

Vacaturemonitor, negatief Een unicum. Zo mag het wel worden genoemd. Want de eerste vier plekken van de vacaturesite top 10 wordt ingenomen door ‘gratis’ sites. Werk.nl, Banenmatch, Jobbird en Jobselectie. En alsof dat nog niet genoeg is komt op plaats 8 de vijfde ‘gratis’ site binnen: Joof.nl.

Nationale Vacaturebank is de eerste pay-to-post vacaturesite op plaats 5… Het is bijna niet te bevatten. Maar het is echt zo. Overigens is het volume aan geplaatste vacatures in week 45 fors afgenomen ten opzichte van de absurd hoge piek van vorige week, waardoor het volume over drie weken is gedaald ten opzichte van de voorgaande drieweeks periode. Tegelijkertijd is het vacaturevolume 34,8% hoger dan een jaar geleden…

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 43 – 45)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 43 – 45)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Werk.nl: -1,0%
 2. Banenmatch: -0,8%
 3. Jobbird: +0,8%
 4. Jobselectie: +0,2%
 5. Nationale Vacaturebank: -0,2%
 6. Monsterboard: -0,1%
 7. DOVAjobs: -0,1%
 8. Careerbuilder: +0,2%
 9. JobTrack: 0,0%

 

De top vier wordt dus gevorm door ‘gratis’ sites. De dominantie op vacaturevolume moet nu natuurlijk nog worden omgezet naar een dominantie op trafficvolume. Want daar is het naar alle waarschijnlijkheid nog altijd de pay-to-post sites die domineren. Maar de vraag is hoelang dat nog gaat duren. Zeker nu Nationale Vacaturebank en Monsterboard nog slechts op de plaatsen 5 resp. 6 van het vacaturevolume staan. Of zou vacaturevolume niet langer een criterium zijn voor vacaturehouders?

Careerbuilder lijkt heel voorzichtig de keiharde aanval op de Nederlandse Human Capital Market te hebben geopend, zoals aangekondigd door een senior account manager van het bedrijf. Gus.nl is uit de top 10 verdwenen, na hier iets meer dan een jaar in te hebben gestaan.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Monsterboard blijft de ‘buzzmaste’r terwijl Banenmatch fors stijgt (van 21% naar 26%). Bij de overige sites vinden nauwelijks veranderingen plaats. Nationale Vacaturebank heeft de mantel van het meest negatieve sentiment gelukkig weer van zich afgeworpen. Het hangt weer om de schouders van de site waar het thuishoort: Werk.nl. 

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De langzame maar onafwendbare daling van het marktaandeel van Nationale Vacaturebank en Monsterboard is in bovenstaande grafiek goed te zien. De belangrijkste vraag is natuurlijk: zijn de ‘gratis’ sites een hype en daarmee een eendagsvlieg? Want dan zou het marktaandeel van de grote jongens wel weer eens kunnen herstellen. Maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat iets dergelijks gaat gebeuren…

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

9 Comments
 • Jelle Verdoodt
  says:

  Ik denk dat er in dit alles vooral kansen liggen voor nichevacaturewebsites. Die kunnen (indien goed geleid) in sterkere mate garanderen dat er geschikte reacties komen op de vacatures. En dan maakt het niet uit welk verdienmodel er is, de werkgever zal wel betalen.
  Persoonlijk denk ik dat algemene jobboards op termijn zullen moeten overschakelen naar een ‘gratis’ model. Tenminste, als ze niet kunnen garanderen dat er geschikte reacties komen.

 • Sandor
  says:

  Twee vragen: is het verdienmodel onder een PPC site voldoende om in leven te blijven. Wanneer gaan de grote pay to post sites acteren op deze snel groter wordende bedreiging. Iemand antwoorden?

    • Dirk Goossens
     says:

     Niet handelen is ook verstandig als wel handelen meer kost. Dan kan een sterfhuisconstructie of jezelf opheffen verkieslijker zijn.

     Wellicht was de actie van Totaljobs in Nederland visionair.
      
     Een transformatie naar gratis plaatsingen lijkt me lastig voor de betaalsites. Als ik hen was zou ik vast zitten in een kokervisie en niet in staat zijn de ontwikkelingen te bouwen op een nieuw fundament. Zogezegd. Ik zou verstrikt zijn in mijn oude kostenstructuur, de wens om mijn huidige klanten zo lang mogelijk leeg te blijven schudden en mijn huidige positionering in de markt.

  • Marc Drees
   says:

   Ik hoop een snel antwoord van de ‘gratis’ vacaturesites naar aanleiding van jouw eerste vraag. De tweede vraag is er eentje waar ik zal proberen een antwoord los te peuteren van een van de grote jongens.