De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positiefHet is weliswaar niet helemaal de grote vijf meer; want ondertussen heeft Jobbird zich er ook al tussengeboord. Waarmee eigenlijk Monsterboard dus uit die top vijf is gevallen. Maar laten we maar even rustig wachten tot Jobbird op een vacaturevolume zit waar de anderen nu al zijn.

Dankzij de grote groei bij Jobselectie is er een groei te melden voor de vijf grootste vacaturesites; de andere vier sites middelen elkaar min of meer uit.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl groeit met 1.000 vacatures terwijl Nationale Vacaturebank zo’n beetje stil blijft staan. Monsterboard groeit met 800 vacatures terwijl Banenmatch zo’n 1.500 inzakt. Jobselectie is deze week de grote winnaar met een groei van ruim 4.000 vacatures.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

image

Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Monsterboard zakt minimaal terug (van 42% naar 41%) terwijl Banenmatch van 33% naar 36% stijgt. En wat ik het allermooiste vind; Nationale Vacaturebank heeft een prachtig positief sentiment. En dat was de afgelopen weken wel anders.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Het is bijzonder onrustig de laatste weken bij de vijf sites. Een chaos is misschien een beter woord. Of is richtingloos soms de beste kwalificatie? Eerlijk gezegd weet ik het niet zo goed. De sites gaan alle kanten op. Is dit het effect van een haperende economie?

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Het beeld is gelijk met voorgaande weken. Groei, groei, groei bij nieuwkomers Banenmatch en Jobselectie; stagnatie bij oudgedienden Nationale vacaturebank en Monsterboard. Ik ben heel benieuwd wat 2012 ons op dit gebied gaat brengen. Tenslotte worden op dit moment de contracten onderhandeld tussen de pay-to-post vacaturesites en de grote(re) vacatureleveranciers. Waar gaan intermediairs en grote werkgevers voor kiezen? Meer plaatsen om een vacature uit te zetten? Of kostenreductie door meer gebruik te maken van de ‘gratis’ vacaturesites. Was ik maar een vliegje in de onderhandelingsruimtes…

Geef een antwoord