FreshUp: ook zonder getoeter waarschijnlijk waardevol

image FreshUp is een update-service voor verouderde cv-databases. En gisteren is FreshUp officieel gelanceerd door people aggregator TheSocialCV, de bouwer van deze oplossing. Met een persbericht waarin een aantal nogal krachtige statements staan:

Companies spend more than $10 billion a year to build their CV database of potential job candidates.  These are rarely used because the data ages so quickly.  Estimates are that more than 85% of the CVs stored are out of date.

Eigenlijk zegt TheSocialCV dat van die $10 miljard aan investeringen (dat klinkt als een wel heel erg hoog bedrag) er maar liefst $8,5 miljard voor Jan met de korte achternaam zijn? Dat zou wel zo’n beetje de slechtste investering ooit zijn. Waarmee je je meteen kan afvragen of je uberhaupt ooit een cv-database moet aanleggen.

Ik heb het donkerbruine vermoeden dat FreshUp iets te hoog van de toren blaast om haar punt te maken. Waarmee ze eigenlijk haar punt mist. En dat is zonde. Want het is natuurlijk bijzonder handig als je via een externe service ervoor kan zorgen dat een cv-database up-to-date kan blijven. En dat is al relevant bij veel lagere percentages verouderde data dan het astronomische 85%. Nog even los van het feit dat niet alle data gelijk is, dus voor sommige gegevens is eventuele ‘veroudering’ helemaal niet zo relevant.

Overigens heeft TheSocialCV tests uitgevoerd with world leading recruitment companies representing more than 35,000 staff in 21 countries for more than a year het waarbij volgens mede-oprichter William Fischer het volgende bleek:

We started running tests and about for about 55% of the old CVs we were able to provide them with a current job title, updated skills/interests, and other data. 

Dus bij iets meer dan de helft van oude(re) cv’s kon er een update van gegevens plaatsvinden. Dat kan natuurlijk relevant en waardevol zijn. In dit verband is vooral het volgende van belang:

[FreshUp] will be available on a SaaS model with integrations via API, HRXML, or bespoke solutions that will work with all the major ATS and other CV database storage and retrieval systems. 

 

Tenslotte moet het wel makkelijk zijn om de gegevens te versturen en de updates te verwerken.

Maar de belangrijkste vraag die bij mij achterblijft is de volgende: Zou een gegarandeerd verse cv-database wel beter gebruikt worden? Of heeft het mogelijk beperkte gebruik van cv-databases een heel andere reden? Die niets te maken heeft met de versheid van de daarin opgeslagen cv’s? Is het eenvoudigweg te ingewikkeld om die cv-database te doorzoeken; of zijn er alternatieven die een stuk makkelijker zijn? Tenslotte zou een groot gedeelte van die cv’s nooit verouderd zijn als de database regelmatig werd gebruikt…

Geef een reactie

2 Comments
  • Chris Stapper
    says:

    Het kan denk ik behoorlijk tijd schelen als je database zichzelf vernieuwt. Vaak ben je toch enige tijd kwijt aan het updaten van een entry, omdat je niet altijd automatisch op de hoogte wordt gesteld van iemands nieuwe baan, verhuizing, etc. Je kunt dus voorkomen dat je iemand onnodig belt en dat je zelf opnieuw data moet invoeren, op zich best handig.
    De 85% klinkt wel als bizar hoog. Misschien hebben ze een definitie als ‘als er ook maar één veldje niet meer klopt, dan is het CV niet meer up-to-date’, dan zou het wel kunnen kloppen. Maar de meest relevante data (is deze persoon beschikbaar/bereid) blijven veel langer geldig.