Intermediair op de iPad: teleurstellend

Intermediair visual AppstoreDit schreef Quintin Schevernels (COO VNU Media) in augustus 2010 in een gastblog over de (eventuele) impact van de iPad op recruitment:

Uiteraard zullen steeds meer mensen jobboards gaan bezoeken via de iPad. Zo zien we nu al bij Intermediair dat we meer traffic via de iPad krijgen dan via Android (!). Daarnaast biedt de iPad net weer wat andere mogelijkheden dan smart phones om bv. bij vacatures beleving toe te voegen (de zgn. employer branding).

Maar het heeft tot november 2011 moeten duren voordat Intermediair met een eigen iPad app de markt opkomt. Jawel, Intermediair heeft enkele dagen geleden een heuse iPad app gelanceerd. Laat ik eens kijken of ruim een jaar denkwerk in een sublieme app heeft geresulteerd.

Zo ziet de homepage van de app eruit:

Intermediair iPad app | Homepage

Een duidelijke tweedeling, net als op de gewone site: de mogelijkheid voor het zoeken naar vacatures en de aanwezigheid van carrieregerelateerde content. Typisch Intermediair dus. Maar echt interessant is de constatering dat VNU Media blijkbaar definitief bakzeil heeft gehaald. Om Intermediair Weekblad gratis te ontvangen hoef je nooit meer je cv bij Intermediair.nl achter te laten. Wat natuurlijk ook zodanig stompzinnig was dat Intermediair al eerder selectief bakzeil haalde. Vanaf nu kan iedereen met een iPad altijd gratis Intermediair Weekblad lezen. Zelfds oudere versies. Dus…

Vacatures zoeken
Maar ik heb geen interesse in Intermediair Weekblad. En ik heb ook geen interesse in de artikelen. Ik heb uitsluitend interesse in vacatures. En daarom klik ik op de knop zoek:

Intermediair iPad app | Zoekresultaat 

Wat een bijzondere indeling! Aan de linkerkant een lijst van 10 vacatures en aan de rechterkant de details van (in dit geval) de eerste vacature. Een combinatie van een lijst- met een detailscherm. Eerlijk gezegd vind ik het een uitstekende oplossing, maar dan uitsluitend in de staande variant (later meer over de liggende variant). Ik zie alle 10 vacatures aan de linkerkant, inclusief de navigatie om naar de volgende 10 vacatures te gaan.

Vreemd genoeg toont de applicatie niet hoeveel vacatures er aan mijn zoekopdracht voldoen. Omdat er evenmin een paginering wordt getoond heb ik geen enkel idee waar ik ben als ik eenmaal een paar keer heb gebladerd. Dat is buitengewoon onhandig; want ik raak daardoor de weg kwijt. En dat is helemaal niet nodig.

Verder is de mogelijkheid om door de individuele vacatures heen en weer te bladeren helemaal in de header verstopt (de knoppen vorige en volgende). Dat is bepaald onhandig, want daar hoort deze navigatie natuurlijk helemaal niet thuis. Waardoor ik het ook niet intuitief weet te vinden. Er zijn eenvoudigweg teveel knoppen in een te kleine ruimte gepropt. Dat levert met name aan de bovenzijde van de app een zeer onrustig beeld op.

Overigens is de detailinformatie van de vacature overzichtelijk, met duidelijke kerninformatie en contactinformatie bovenaan. Vreemd genoeg wordt het telefoonnummer van de contactpersoon niet genoemd terwijl deze onderaan de vacaturetekst wel staat. Als laatste is het opvallend dat deze vacature de eerste is die ik zie als ik zonder zoekcriteria zoek. De vacature stamt uit 13 april 2011. Dat is wel verrekte oud… Terwijl er aanzienlijk nieuwere vacatures beschikbaar zijn. Hiermee laat je de werkzoeker onbedoeld schrikken.

En dan is er nog de noodzaak om terug te gaan naar het zoekscherm om een nieuwe zoekopdracht uit te voeren… Dit is wel heel erg 2008. Heen en weer navigeren tussen zoekscherm en zoekresultaat? Had de interaction designer vakantie of zoiets?

Verfijningsopties
En wat te denken van die merkwaardige knop verfijn deze zoekopdr…, terwijl alle ruimte aanwezig is om daar gewoon de volledige tekst: verfijn deze zoekopdracht te laten zien. Da’s een beetje jammer; maar de verfijningsfunctie zelf is wel weer goed:

Intermediair iPad app | Verfijningsoptie

De interactie van de verfijningsfunctie is aanzienlijk beter dan die van de Monster iPad app. Simpel, duidelijk (het aantal resulterende vacatures wordt genoemd) maar helaas ook hier nog niet direct (je moet nog altijd op een knop drukken om het resultaat te kunnen zien). Maar laten we blij zijn met wat we hebben! En hier zie ik tenminste wel eventjes hoeveel vacatures er overblijven!

Geen mogelijkheid om te solliciteren
Als ik op de knop meer over deze vacature klik krijg ik overigens dit te zien:

Intermediair iPad app | meer over deze vacature

Ja, de bekende armoe die zich ook op smarthpones toont. Ik kan niet direct via mijn iPad solliciteren. En het is natuurlijk bizar dat een site als Intermediair geen Apply with LinkedIn mogelijkheid via deze app biedt. Natuurlijk is LinkedIn de grote concurrent voor Intermediair, maar heeft een Intermediair bezoeker daar iets mee te maken? Nee, natuurlijk niet! En op deze manier versneld Intermediair slechts haar eigen einde. Want welke hoogopgeleide professional heeft geen LinkedIn profiel? Ik ken ze niet (sorry, leugentje, ik ken er een!). Het proces van zoeken, vinden, beoordelen niet kunnen afsluiten met solliciteren is eenvoudigweg te knullig voor woorden. Zeker als het om een iPad app gaat.

Maar het meest teleurstellende vind ik toch wel het gebrek aan creativiteit bij Intermediair. Want dit is de liggende variant van de zoekresultaat pagina.

Intermediair iPad app | Zoekresultaat, landscape

Alles is een beetje breder geworden. Tegelijkertijd kan ik niet meer door mijn vacaturelijst navigeren zonder te scrollen… Van de extra breedte had intelligent gebruik gemaakt kunnen worden. Intermediair heeft toch ook de kans gehad om naar de iPad app van Monster te kijken, en daar het goede van te kopieren? Hier word ik toch wel een beetje treurig van…

Conclusie
Intermediair heeft een iPad app uitgebracht. En daarmee is het wel zo’n beetje gezegd. Hoewel het scherm met het zoekresultaat een leuke indeling bevat (in de staande variant althans) is de app inspiratieloos te noemen. Zo’n driekwart jaar na de lancering van de Monster iPad app had er toch iets van evolutie te zien moeten zijn. Maar dat is blijkbaar niet aan Intermediair besteed. En dat is ronduit teleurstellend te noemen.

Geef een reactie