Vacaturesite top 10: het is zeker niet saai!

Vacaturemonitor, positief Een interessante ontwikkeling. Zo zou ik het wel willen noemen. Want deze week maakt de pay-to-post vacaturesite Goudengidsbanen voor het eerst haar entree binnen de vacaturesite top 10. Jawel, waar alle ogen zijn gericht op de ‘gratis’ vacaturesites is daar ineens een nieuwkomer met een ‘oud’ business model. Zit er dan toch nog leven in het pay-to-post model?

Tegelijkertijd stoot Jobbird door naar de 2e plaats achter Werk.nl. Ja, een “beetje marketing” doet wonderen… Banenmatch staat nu nummer 3 en Jobselectie nummer 4. Terwijl ‘gratis’ vacaturesite Joof alweer uit de top 10 is verdwenen. Het is een komen en gaan van vacaturesites en dat maakt deze tijd tot een wel bijzonder boeiende periode.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 44 – 46)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 44 – 46)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Werk.nl: +1,4%
 2. Jobbird: +1,4%
 3. Banenmatch: -0,1%
 4. Jobselectie: 0,0%
 5. Nationale Vacaturebank: -0,2%
 6. Monsterboard: +0,2%
 7. DOVAjobs: -0,2%
 8. JobTrack: 0,0%

 

Jawel, Jobbird heeft de tweede plaats overgenomen, direct achter Werk.nl. Banenmatch moet dus haar plaats afstaan en zakt naar de derde plek, ruim voor Jobselectie. Wederom zijn de twee grootste pay-to-post vacaturesites verbannen naar de plaatsen 5 en 6. Het is me toch wat…

Careerbuilder is plotseling de top 10 uitgeknikkerd (toch geen keiharde aanval op de Nederlandse Human Capital Market?) en Joof is na 1 week alweer verdwenen. Hiervoor in de plaats is het debuut van GoudenGidsbanen op de 8e plaats en de terugkeer van Gus.nl op plaats 10. Het is dus een drukte van belang onderin. En ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het onderin ook nog wel even onrustig kan blijven.

Hoewel het business model van Goudengidsbanen een pay-to-post model is, lijkt het vacaturevolume op zijn minst deels gedreven door de mogelijkheid om gratis te kunnen plaatsen:

Goudegidsbanen.nl | Gratis vacatures plaatsen

De vraag is natuurlijk hoelang Goudengidsbanen dit introductie-aanbod blijft bieden. En of ze uberhaupt vacatures weet binnen te halen voor een bedrag van EUR 149 per stuk? Dat zullen er slechts enkele zijn, van nietsvermoedende werkgevers die helaas niet beter weten…

Overigens zag ik deze, onbedoeld (?) komische testimonial op de site van Goudengidsbanen:

image 

De definitie van enorme servicegerichtheid? Deze: ze luisteren echt naar onze wensen en behoeften… Jawel! En: ze komen afspraken en beloftes na… Het moet niet gekker worden! Altijd genieten dit soort teksten van knullige tekstschrijvers. Of zou het testimonial echt van Rob Maas, recruiter bij IKEA Nederland afkomstig zijn? Want dan wordt het allemaal nog een slagje droeviger…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Monsterboard blijft de koning van de social buzz en stijgt zelfs twee procent naar 32%. Tegelijkertijd levert Banenmatch twee procent in. De overige sites spelen een aanzienlijk kleinere rol in social media. Werk.nl lijkt overigens in staat haar negatieve sentiment wat te laten krimpen. Wat zou daar de oorzaak van zijn?

De grote drie
Tja, het wordt zo langzamerhand wel een beetje een dilemma. Want hoewel Werk.nl natuurlijk wel bij de grootste drie vacaturesites hoort; is die titel niet langer op Nationale Vacaturebank en Monsterboard van toepassing. Deze sites zijn voorbijgestreefd door de ‘gratis’ vacaturesites en lijken voorlopig ook niet in de top drie terug te keren. Is er dan een top drie te maken met de ‘gratis’ vacaturesites? Nou, niet echt. Tenslotte zijn deze sites nog maar korte tijd geleden de vacaturesite top 10 binnengekomen. En hoewel ze nu tot de top drie behoren hadden ze een jaar geleden nog nauwelijks marktaandeel. Daarom lijkt het me de beste oplossing om het onderdeel De grote drie voorlopig even in de koelkast te zetten.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Enrico Ouwehand
  says:

  …waarbij je jezelf dan afvraagt waar de “grote 2” (inmiddels subtoppers) hun arrogantie vandaan halen als je met ze onderhandelt over hun tarieven 2012. Met droge ogen en zonder enig rationeel argument bizarre tariefverhogingen aanbieden terwijl hun marktaandeel en daarmee hun waarde voor de klant aanzienlijk daalt. In een markt waarin de W&S bureaus hun investeringen steeds breder en groter moeten maken omdat kandidaten zich verspreiden. En waar de W&S tarieven nu niet bepaald booming zijn.

  • Marc Drees
   says:

   Ik kan het me voorstellen dat de pay-to-post vacaturesites ultieme pogingen doen om het machtsevenwicht in stand te houden. En daarmee hun klanten tarieven voorschotelen die geen relatie meer hebben met de veranderende wereld van online recruitment. Ik kan het de vacaturesites niet kwalijk nemen dat ze het proberen. Tegelijkertijd is het natuurlijk geen slimme actie om bewust de ogen te sluiten voor de veranderingen en de consequenties die dit heeft voor de prijs die je voor een vacatureplaatsing kan vragen. Maar het is aan de afnemer van deze vacaturesites om duidelijk te maken dat de wereld is veranderd. En danwel een prijsverlaging af te dwingen ofwel conversie- en/of servicegaranties te eisen. Tenslotte is alles vloeibaar, zeker als de druk hoog genoeg wordt. En ik ga er gemakshalve vanuit dat de druk bij de pay-to-post vacaturesites steeds groter wordt.