Sneak preview: Global Talent Barometer

vergrootglas Geert-Jan Waasdorp noemde de Global Talent Barometer al tijdens de uitreiking van de Gouden (Publieks)cursor maar ik had er tot voor kort alleen maar een screenshot van gezien. De Global Talent Barometer is een site waar met de onderzoeksresultaten van het gezamenlijke onderzoek van The Network en Intelligence Group kan worden gespeeld. Wat een must zou moeten zijn als je aan grensoverschrijdende werving doet.

Wat zijn die onderzoeksresultaten? Een goede vraag! Het zijn de gegevens van een grootschalig internationaal onderzoek naar grensoverschrijdende mobiliteit van de beroepsbevolking:

This survey has been carried out across 66 countries by members of The Network, in partnership with Dutch research organisation Intelligence Group. In all, 162,495 jobseekers were asked for their views on geographic mobility between June and September 2011.

En vandaag kan ik een sneak preview laten zien van de site waar je met die onderzoeksresultaten kan spelen. Ik heb trillende vingers!

Na enige inleidende schermutselingen is dit het dashboard wat ik te zien krijg:

Global Talent Barometer | Dashboard

Jawel, een donkergrijze site. Dat betekent high-tech, of zoiets. Links heb selectie- en filtercriteria, waarbij ik altijd als eerste een land moet kiezen waar mensen naar toe of vandaan wensen te gaan. Vervolgens heb ik een aantal filtercriteria  (beroepsgroepen, opleidingsniveau, werkervaring en bedrijfstak) om mijn keuze te verfijnen.

Laat ik eerst maar eens als destination Nederland kiezen:

Global Talent Barometer | Dashboard, 2

Hoppa! Dat is teveel informatie om even in een oogopslag te kunnen verwerken. De landkaart toont de mate waarin Nederland voor de respondenten in de verschillende landen populair is als potentieel land om in te werken. Hoe feller het geel, hoe populairder ons landje wordt gevonden. Het is niet vreemd om te zien dat Engeland en Duitsland ons wel leuk vinden, maar ook respondenten in Spanje, Italie, Oostenrijk en Frankrijk vinden ons niet te versmaden. Nou, met die theoretische tekorten van onze beroepsbevolking valt het allemaal wel mee!

Onderaan staat extra informatie, waarbij de twee rechter blokjes ook nog eens extra informatie bevatten die via een mouse-over zichtbaar wordt:

Global Talent Barometer | Detail, 1

De rechterzijde van het dashboard toont ook nog eens allerlei informatie. Allereerst het aantal potentiele kandidaten, wat op een astronomisch getal van 381 miljoen staat.  Dan wordt ons landje wel heel erg druk bevolkt! Een soort Hong Kong maar dan over ons totale landoppervlak:

Global Talent Barometer | Detail, 2 Hier wordt in vijf ‘caroussels’ extra informatie gegeven over de de belangrijkste redenen om naar een nieuwe baan uit te kijken, redenen van respondenten om eventueel naar het buitenland te vertrekken, redenen om voor een bedrijf in het buitenland te kiezen, wat voor informatie en via welke kanalen naar buitenlandse banen wordt gezocht.

Een ferme hoeveelheid informatie, waar via de up en down icoontjes doorheen kan worden gebladerd. Een activiteit waar je dus nog wel even zoet mee kan zijn als je alles wilt weten.

Maar ik wil eigenlijk wel eens een beetje gaan filteren. Want op een totaal van 381 miljoen potentiele kandidaten is het resultaat natuurlijk wel heel erg algemeen. Dus laat ik er eens een extra selectiecriterium ingooien. Waarbij ik in eerste instantie kies voor het opleidingsniveau en daar Master/PhD kies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dat levert het volgende resultaat op:

Global Talent Barometer | Dashboard, 3

Het is niet te geloven, nog altijd 108 mijloen potentiele kandidaten over. Dat zijn er nog steeds godsgruwelijk veel, dus ik gooi er nog een filter tegenaan.

Alleen maar mensen met een werervaring van 10 jaar of meer:

Global Talent Barometer | Dashboard, 4

Aarrgr. Ik word gek. Ik hou er nog altijd 40 miljoen over.

Dan maar alleen IT en Internet rakkers. Wie weet dat het dan een beetje redelijk wordt:

Global Talent Barometer | Dashboard, 5

Damn… zo verdrievoudig ik nog altijd bijna de Nederlandse beroepsbevolking! Met die filtercriteria ga ik het niet redden.

Weet je wat, ik kies gewoon een specifiek land. En waarom niet lekker dicht bij huis gebleven. Hoeveel IT’ers in Duitsland zouden eventueel in Nederland willen werken:

Global Talent Barometer | Dashboard, 6

Zo, in een klap heb ik het tekort aan IT’ers voor Nederland opgelost. Hoezo krapte? Even gluren bij de buren en we hebben een extra potentieel van 700.000 ervaren professionals met krankzinnig hoge opleidingen aangeboord.

Conclusie
De Global Talent Barometer is een fantastische tool om mee te spelen en eenvoudige what-if’s te doen en vervolgens het resultaat te beoordelen op allerlei criteria die voor de potentiele doelgroep relevant zijn. De enige vraag die ik heb is in hoeverre de antwoorden correct zijn. Want ik kan me bijna niet voorstellen dat er 700.000 Duitse IT professionals zijn met een master/PhD en meer dan 10 jaar ervaring die naar het minder betalende Nederland zouden willen vertrekken. Maar dat kan ook aan mijn perceptie van de Duitste, hoogopgeleide IT’er liggen…

Nieuwsgierig, geinteresseerd? Volgende week zijn er bij Intelligence Group (Rotterdam) en StepStone (Leiden) nog enkele vrije plaatsen om de resultaten van het onderzoek te beluisteren en een presentatie van de Global Talent Barometer te ondergaan:

image 

Ik ga in ieder geval op 29 november in Leiden luisteren. Want na het spelen met deze tool ben ik wel heel nieuwsgierig geworden naar de resultaten!

Geef een antwoord

3 Comments