De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatiefMet uitzondering van Jobselectie laten alle vacaturesites volgens eigen opgave een daling zien. Waardoor, ondanks de wel zeer ferme groei van Jobselectie, de vijf grootste vacaturesites gezamenlijk rode cijfers schrijven. Ik heb het dan natuurlijk over de vacature-aantallen, want over de financiele positie van de verschillende vacaturesites weet ik niets.

En daarmee laten de grote sites een beweging zien die je mag verwachten met al het gesomber in de media. Die ineens collectief wakker lijken te zijn geworden een een realiteit met verbazing en angst aanschouwen die al veel langer duidelijk was. Maar ja, mainstream media blinkt nou eenmaal niet uit in onderzoeksdrift.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl daalt met zo’n 1.000 vacatures, waar verleden week voor hetzelfde aantal nog een groei viel te noteren. Nationale vacatruebank zakt minimaal in net als Monsterboard. Banenmatch daarentegen duikelt maar liefst 1.500 vacatures naar beneden. De witte raaf van deze week is Jobselectie, die de eer van de grootste vacaturesites hoog houdt met een groei van maar liefst 1.800 vacatures. Die site zet er behoorlijk de sokken in.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

image

image

Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Monsterboard pakt de vorige week verloren gegane positie weer terug (van 41% naar 42%) terwijl Banenmatch ferm inzakt; van 36% naar 31%. Nationale Vacaturebank laat zomaar een forse stijging zien, van 5% naar 8%. Is er iemand aan het twitteren geslagen naast Quintin Schevernels?

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Wat een geschommel, ik word er zeeziek van. Kunnen de vacaturesites nou niet een klein beetje rekening houden met deze grafiek en de resultaten iets minder heftig heen en weer laten bewegen? Damn… Nauwelijks te onderscheiden, maar Banenmatch en Nationale Vacaturebank laten dalende vacature aantallen zien terwijl de andere drie stijgende cijfers tonen. Met als bizarre uitschieter natuurlijk Werk.nl.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed 

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Onverwachte stijging bij Werk.nl, afvlakking bij Banenmatch en voortgaande stijging bij Jobselectie. En een heel klien plusje bij Monsterboard. Waarmee Nationale Vacaturebank in dit overzicht ineens de enige brekebeen is die vor de tweede achtereenvolgende week een krimp laat zien.

Geef een antwoord