Vacaturesite top 10: gebakken lucht

Angstig Deze week, en de hierop volgende twee weken, worden verstoord door een extreem hoog aantal vacatures die door Jobfeed zijn geregistreerd bij een tweetal sites; GoudenGidsbanen.nl en Vrijondernemend.nl. Volgens Jobfeed heeft GoudenGidsBanen maar liefst 6.797 nieuwe vacatureplaatsingen in de afgelopen week gehad, waarvan 6.145 unieke vacatures. Vrijondernemend had er 3.330 resp 3.238. Voor beide sites zijn deze aantallen natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig. Desondanks kies ik ervoor om geen correctie toe te passen.

Een vergelijking met vorige week of vorig jaar voor wat betreft vacaturevolume laat ik in de komende weken achterwege. Een vergelijking met een dergelijke vertekening in de huidige cijfers heeft geen enkele zin. We pakken de draad over een paar weken weer vrolijk op; er vanuit gaande dat er geen nieuwe verstoringen optreden. Verder zal Jobfeed hard aan de slag moeten om dit soort vacature-explosies beter te managen.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 45 – 47)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 45 – 47)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Werk.nl: -0,3%
 2. Jobbird: -0,6%
 3. Banenmatch: -0,5%
 4. GoudenGidsbanen: +2,5%
 5. Nationale Vacaturebank: -0,2%
 6. Jobselectie: -0,7%
 7. Monsterboard: -0,2%
 8. DOVAjobs: 0,0%
 9. JobTrack: 0,0%

 

Daar staat het dus; GoudenGidsBanen neemt de vierde plaats in, achter Werk.nl, Jobbird en Banenmatch. Een kunstmatige vierde plaats op basis van een kunstmatig hoog vacaturevolume. Maar dat wordt over een paar weken vanzelf weer gecorrigeerd. Verder valt op dat alle andere vacaturesites krimpen, met uitzondering van DOVAjobs en JobTrack die onveranderd blijven. Wat gezien de vertekening door het extreem hoge aantal ‘valse’ vacatures eigenlijk dus als groei mag worden geinterpreteerd.

Nationale Vacaturebank heeft zich weliswaar voor Jobselectie gewurmd, maar staat alsnog vijfde als gevolg van het extreme vacaturevolume van GoudenGidsBanen. Monsterboard staat voor het eerst op een zevende plaats; net voor uitzendaggregator DOVAjobs… Herintreder Joof zorgt ervoor dat Gus.nl na een terugkeer van slechts één week alweer uit de top 10 wordt gelazerd.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Monsterboard heeft onveranderd de grootste social media buzz, op respectabele afstand gevolgd door Banenmatch die 1% lager scoort dan vorige week. Tegelijkertijd laat Jobbird een explosieve groei van haar buzz zien; van 14% naar 20% in één week!  En net als vorige week laat Werk.nl wederom een lichte verbetering van haar negatieve sentiment zien. Wordt de site nou beter of zijn gebruikers het simpelweg moe om via social media hun ongenoegen te laten horen?

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

1 Comment
 • Kim - Textkernel / Jobfeed
  says:

  Ha Marc,
  Voor de identificatie van unieke vacatures werken we hard aan de optimalisatie van ons ontdubbelingsproces (met name voor dit soort vacaturedumps). We houden je hiervan op de hoogte. 
  Op deze blog heeft dit echter geen effect. Jobfeed meet de nieuwe vacatureplaatsingen per site. Explosieve stijgingen worden gemeten, wanneer sites grote hoeveelheden vacatures op hun site importeren (wij noemen dit de vacaturedumps). 
  Het hoge aantal nieuwe vacatureplaatsingen op Goudengidsbanen.nl bijvoorbeeld, is waarschijnlijk veroorzaakt door een vacaturedump van Gus.nl. Ruim 5800 van deze vacatures verwijzen hier namelijk naar toe.
  Voor de stijging in vacatureplaatsingen van Vrijondernemend.nl heb ik geen specifieke veroorzaker kunnen vinden. De stijging wordt wel veroorzaakt door een dump en ligt niet aan de Jobfeedspider. 
  Zolang de jobsites grote hoeveelheden vacatures op hun sites blijven importeren, blijven er dus dit soort verstoringen optreden. Over een langere periode middelt dit vanzelf uit, maar ik ben bang dat je dit soort fenomenen zult blijven houden.
  Kim